Най-полезните храни през януари

Към кои продукти да се насочим в магазина този месец, за да извлечем най-голяма полза за фигурата и здравето си?

Ако едно от новогодишните ви обещания е да започнете да се храните по-балансирано, започнете да подбирате съставките за ястията според сезона. Ето кои са януарските “златни медалисти” в категорията “най-витаминозни”:

Грейпфрутът е често пренебрегван заради горчивия му вкус, но би било добре да му се даде втори шанс заради голямото количество витамин C – идеалната превенция срещу настинки. Червеният грейпфрут е с малко по-сладък вкус от жълтия.

Червеното цвекло е храна за по-бистър ум, защото помага за транспортирането на повече кислород към мозъка.

Карфиолът е една от малкото храни, които можете да намерите целогодишно в магазините за плодове и зеленчуци. Богат е на триптофан, който увеличава производството на серотонин в човешкото тяло. А серотонинът е един от хубавите хормони, защото ни кара да се чувстваме спокойни и щастливи и ни помага да спим по-добре – идеално за по-бедния на слънце зимен сезон.

Яйцата и особено тези от свободни кокошки са богати на витамин D, който основно произвеждаме в тялото си, когато сме изложени на слънце за 10-15 минути на ден. Не всеки януарски ден ни предлага това удоволствие, затова е добре да си го снабавим по друг начин – чрез храната. В яйцата има и витамин B, който също е много важен за доброто здраве.

Според проучванията бактериите, които се съдържат в киселото мляко ни предпазват от вирусите. И още едно предимство на киселото мляко – то е идеалната нискокалорична и засищаща следобедна закуска.

Гъбите са високопротеинова, нискокалорична храна, което ги прави много добър избор, когато искаме да свалим килограми без да лишаваме тялото си от важни хранителни вещества. Те са полезни за имунната система според скорошни проучвания, тъй като при консумацията им се увеличава количеството на белите кръвни телца, които се борят с нежеланите натрапници в тялото – вирусите и бактериите.

Вижте още:
15 съвета за лесно отслабване
3 напитки за детокс
Какво да ядеш, когато тренираш
Пребори се с емоционалното преяждане!