Колко червено вино е полезно да пием?

Студените месеци са повод по-често да отваряме бутилка червено вино.
Вече се знае доста и за евентуалните ползи от него. Не бързайте обаче да си наливате без мярка, защото се оказва, че все пак виното трябва да се пие по малко.

Според специалистите, това означава не повече от една чаша дневно. Проучвания показват, че една чаша червено вино на ден може да подобри костната плътност. Две или три чаши обаче, обратното, правят костите по-крехки.
Същата зависимост се наблюдава и по отношение на мазнините. С една чаша вино дневно можем да помогнем на тялото си да блокира преработането на храната в мастни депа. С повече от това количество обаче рискуваме да започнем да пълнеем.
Една чаша червено вино дневно също така може да намали нивата на лошия холестерол и да намали риска от сърдечен удар. Две чаши обаче увеличават риска от рак на гърдата. Някои лекари дори съветват тотално да ограничим приема на алкохол, с оглед на риска от рак на гърдата. Така че може да е по-разумно някои от вечерите да не си сипваме дори една чаша.
По отношение на паметта, една чаша вино дневно може да е от полза. Повече вино, особено ако това е в съчетание с тютюнопушене, има обратния ефект и дори може да ускори прогресирането на Алцхаймер при пациенти, които страдат от заболяването.
Така че ключът е в консумирането на наистина малки количества. Чаша червено вино на ден е максимумът, а най-добре е в някои дни изцяло да се лишите от напитката. Тази новина вероятно няма да се хареса на най-страстните ценители на виното. Но ако искаме да сме сигурни, че сме направили най-доброто за здравето си, добре е да се придържаме към препоръката на учените и лекарите.
Как алкохолът вреди на красотата ни
Борим депресията с чаша вино на ден
Каква храна подхожда на различните вина