Кои храни помагат в борбата със стреса?

Когато говорим за жените и проблемите им със стреса и паниката, според учените има много прост подход, който трябва да усвоим: яжте здравословно и балансирано. 

Трябва да се стараем да си набавяме нужните полезни вещества чрез храната постоянно и да превърнем здравословното хранене в свой навик. Защото когато тялото се чувства добре, това несъмнено се отразява и външно. 
Ето кои са вълшебните съюзници:
Кисело мляко 
Не случайно има защо да се гордеем с тази храна: млякото е богато на пробиотици (които укрепват имунната система), калций (важен за здрави зъби и кости) и калий, чийто прием мигновено повдига настроението ни. Това значи, че ако се стараете в менюто ви всеки ден да присъства кисело мляко, например на закуска, има голям шанс да сте по-щастливи. Най-хубавото е, че млякото се съчетава чудесно със сезонните плодове.  
Пълнозърнест хляб 
Въглехидратите, които се съдържат в пълнозърнестия хляб, повишават нивата на серотонин в организма, а той ви е нужен за да избягате от паниката, отчаянието и депресията. Носете си за обяд сандвич от пълнозърнест хляб, пресни плодове и сирене или кашкавал (за да си набавите протеини и калций). 
Яйца 
Яйцата са богати на витамини D и B-12, като и двата действат ободряващо и редуцират стреса. Яйцата, разбира се, са чудесен източник на протеини. Яжте ги за закуска преди дълъг, натоварен ден. В уикендите пробвайте здравословната комбинация от яйца и сьомга, за да се насладите на различни активности и да сте пълни с енергия. 
  
Зелен чай  
Заменете стандартната чаша кафе със зелен чай, който също ще ви даде така желаната доза кофеин, без която сутрин не можем. По-здравословно е, а и някои изследвания сочат, че две чаши зелен чай дневно могат да намалят риска от някои видове рак. Чаят действа успокояващо, а освен това и пречиства организма. 
Храни, богати на витамин E 
Ако някога сте имали дълбоко порязване или рана, вече знаете как нанасянето на витамин Е успокоява и лекува. Приемът на храни, богати на този витамин, помага на кожата да се запази млада, пази от инфекции и настинки. В резултат сме и по-спокойни и избягваме от стреса. Големи количества витамин Е се срещат в бадемите, авокадото и спанака.