Кои хора стават по-често жертва на комарите

Едно от малкото неща, които са досадни през любимия на повечето хора сезон – лятото, са ухапванията от комари. Но защо някои хора се оказват по-примамлива мишена от други? 

Д-р Джери Бътлър, професор към Университета във Флорида, потвърждава, че комарите си имат определени предпочитания :

“Един на всеки десет човека е особено атрактивна плячка за комарите. А 20% от хората ( един на всеки 5) е направо магнит за комари.”

Ето кои хора според научните изследвания страдат повече от ухапвания от тези досадни насекоми:

Хората с висок ръст

Големите хора произвеждат повече въглероден диоксид, а комарите биват привлечени от разстояние, когато “надушат” облак от CO2. Ето защо възрастните стават по-често жертва на комари и мъжете са “по-ухажвания” пол от тези насекоми.

Току-що проключили с тренировката

Комарите смятат млечната киселина за особено изкушаваща, а тя е продукт на спортуването, при което се появява мускулна треска.

Бърз метаболизъм

Комарите обичат да има холестерол в менюто им. Хората, които метаболизират холестерола бързо – а не тези с високо ниво на холестерол в кръвта, привличат комарите, защото вторичните продукти от този процес присъстват в кожата.

Миризмата

Ацетонът и естрадиолът, които се освобождават във въздуха с дишането допринасят за привличането на комарите към вас. Според учените някои хора излъчват по-силна миризма от други, въпреки че всеки човек произвежда тези вещества. 

Снимка: Pinterest
Материала подготви: Мария Димитрова

Тъжната музика след раздяла е като разговор с приятелка

Дамските чанти са с повече бактерии от тоалетна чиния
Как вредим на здравето си, когато бързаме
Кои са ползите от секса преди брака