Кои билки и подправки помагат, когато преяждаме

Можете да избегнете неприятното подуване и тежест в стомаха, ако знаете на кои билки можете да разчитате за по-бързо и лесно храносмилане.

Чакаме с нетърпение вкусните козунаци на Великден, яйцата и богатите трапези на Гергьовден. Ароматът и вкусът им са наслада за сетивата. Ако имате притеснения за талията си по време на празниците, важно е да се движите достатъчно, че да изгаряте по-голяма част от поетите калории и доколкото е възможно да не прекалявате с порциите.

Но талията не е единственото, за което да е добре помислим по време на Великденската ваканция. Стомахът ни също се нуждае от специална грижа, за да не го претоварим и чувството за дискомфорт да ни попречи да се насладим максимално на почивните дни.

Как да помогнем на стомаха си да се справи с обилната и тежка храна? Някои билки са много ефективни в подобряването на храносмилането. Ето кои са те:

Кора от канела. Тя е много полезна за засилване на храносмилането. Препоръчва се при подуване на стомаха. Използвайте една чаена лъжичка от стритата на прах билка за приготвянето на чай и пийте три пъти на ден напитката.

Джинджифил. Използва се почти от всяка култура в света и е изпитан във времето лек за разстроен стомах. Чаят от джинджифил намалява спазмите и увеличава храносмилателните сокове. Пийте чай от джинджил три пъти на ден.

Мента. Маслото от мента на капсули има облекчаващ спазмите ефект и значително подобрява работата на стомаха и червата. Може да си направите и чай от билката, ако не намерите капсули с масло от мента.

Куркума. Тя е билка-супергерой, защото има мощни противовъзпалителни свойства. При прекаляване с храната, се получава възпаление в храносмилателната система, а активното вещество в билката – куркумин се справя с проблема. Тя има и болкоуспокояващ ефект. Може да се използва при приготвянето на ястията или да се пие като отвара.

Вижте още на стр. ii