Кога умората издава здравословен проблем

С настъпването на есента е нормално повечето от нас да усетят повече умора и сънливост, но ако се оплаквате от тези признаци в последните няколко месеца, това вече е тревожен сигнал.

Храните се здравословно, спортувате и спите по 8 часа на нощ, но ви липсва енергия и съответно желание дори за ежедневните ви задължения? Лекарите са категорични, че непрекъснатата умора в продължителен период от време издава здравословен проблем. Ето най-честите причини, които могат да се крият зад този проблем:

Лекарства
Ако в момента пиете лекарства, те може да се отразят на нормалното функциониране на организма. Затова прочетете упътванията към препаратите, които приемате. Може би сред страничните ефекти са посочени и умора, апатия, слабост. А може и нарочно да са пропуснати. Експертите заявяват, че понякога тези симптоми нарочно се премълчават. Например антихистамините (използвани при алергия) може буквално да изцедят енергията ви, въпреки че в упътването това не се споменава. Подобен е ефектът и на много антидепресанти и бета-блокери (лекарства за хипертония).

Непълноценно хранене
Нередовното хранене и консумацията на нездравословни храни може да доведе до умора. Ако си позволявате различни тестени храни и напитки с много кофеин, то е много възможно енергията ви изведнъж рязко да спадне. Затова заложете на балансиран хранителен режим с пълнозърнести храни, много и разнообразни пресни плодове и зеленчуци и умерено количество протеини, които ще регулират кръвната ви захар и ще ви осигурят енергия. И още нещо, не пропускайте закуската!

Анемия
Анемията е сред най-честите причини за чувството на умора и изтощение при жените. Често ние имаме анемия без да подозираме за нея. Дамите с по-обилно менструално кървене могат да имат дефицит на желязо. Това от своя страна ги поставя на риск, тъй като червените кръвни клетки са необходими, за да осигуряват кислород до тъканите и органите. При анемия, причинена от недостиг на желязо, обикновено се препоръчва прием на добавки и консумация на повече хранителни продукти, богати на минерала, като крехко месо, черен дроб, стриди, бобови култури, зърнени храни.

Депресия
Може да си мислите, че депресията е емоционално разстройство, но експертите обясняват, че честите издайници за нея са физическите симптоми. Умора, главоболие и загуба на апетит са най-често срещаните. Ако и вие виждате у себе си подобни симптоми в продължение на няколко седмици и повече, консултирайте се с лекар. Нещата, които облекчават това състояние са спорта, любимото хоби, добрата храна и срещите с приятели. Колкото и да сте без настроение и да нямате сила за спорт, постарайте се ежедневно да се движите, защото физическата активност е природен антидепресант, която помага за формирането на хормона на щастието – серотонин.

Проблеми с усвояването на глутена
Хората, които имат глутенова (или целиакия) болест, често страдат от липса на енергия. Тя се среща при един на 133 души и се изразява в неспособността на червата да преработват глутена, съдържащ се в зърнените храни. Експертите са категорични, че е достатъчна само една седмица с повече пици, бисквити, хляб и макаронени изделия, за да се появят и проблемите. А те са: подуване на стомаха, диария, дискомфорт в ставите и постоянна умора. Всичко това се дължи на факта, че организмът страда от липса на хранителни вещества, които не може да получи поради неспособността на червата да ги всмукват.