Какви витамини ни трябват през есента

Всички знаем, че през есента се нуждаем от повече витамини и минерали, тъй като вече не консумираме толкова плодове и зеленчуци.

Кои са най-полезните витамини, с които да укрепим организма си и да подсилим имунитета си през студените дни и как да си ги набавим чрез храната, вижте тук:

Витамин С

Едва ли ще учудим някого, като кажем, че един от най-важните витамини за организма през студените месеци, е Витамин С. Той е силен силен стимулатор на имунната система. Учените обаче отбелязват, че трябва ежедневно да го приемаме, защото тялото ни не може да си го синтезира само.

Те допълват, че редом с витамините А и Е, той е сред най-силните антиоксиданти. Той едновременно участва в обмяната на веществата, подобрява самочувствието и се грижи за красотата и младостта ни, тъй като подпомага образуването на колаген. Освен това Витамин С засилва клетъчната и секреторната защита срещу инфекциозни агенти и мутирали клетки.
Храните, чрез които можем да си го набавим в момента са: лимон, червени чушки, зеле, магданоз, броколи, киви, портокал, грейпфрут, ананас, манго, мандарини, домат и други.

Витамин E

Както вече споменахме, Витамин Е се грижи за нашата красота и обмяната на веществата в организма ни. Освен това той участва в секрецията на хормоните и разбира се, подсилва имунитета. Най-основната му функция обаче е да неутрализира свободните радикали, които представляват нестабилни молекули, увреждащи клетката и така помага на организма да надвие болестите.

Храните, богати на Витамин Е са: авокадо, аспержи, киви, броколи, тиква, манго, папая, домати, пшеничен зародиш, слънчоглед, ядки като бадеми и лешници.

Витамин B6

След С и Е, Витамин B6 е един от най-важните за имунната система. Експертите обясняват това с факта, че той подпомага работата на нервната система и подпомага правилното протичане на биологичните процеси в организма, сред които ускорява и метаболизма.

Учените обясняват, че ако искаме да прогоним стреса, депресията и лошото настроение, трябва да наблегнем именно на този витамин. Той подпомага и добрия сън.
Ето защо, можете да наблегнете на храни като зърнени варива, оризови трици, мента, червен пипер, сушен естрагон, червени чушки, див лук и други.

5 храни, които помагат за по-добър сън
Есенните храни, които да добавите към смутито 
Косопадът най-често атакува през есента