Какви са ползите от изварата преди лягане?

Изварата присъства на масата ни от поколения наред, но никога не сме знаели колко полезна е за нас. Сега проучванията казват да я ядем преди лягане.

От много време насам знаем, че протеинът преди е сън добра идея. Съвсем логично е същото да важи и за изварата.

В проучване, проведено в Англия този факт е доказан. С тази цел 10 жени между 20 и 30 години приемали всяка вечер по 30 грама нискомаслена извара. Правели го между половин или един час преди лягане, за да има време тялото да обработи храната, а по време на сън да я усвоява бавно.

Резултатите, който те изпитали, били забързан метаболизъм, по-добро храносмислане и възстановяване на мускулите след тренировка. 

Това се дължи на факта, че тялото ни се регенерира през вечерта правилно само ако има достатъчно нутриенти. Затова и повечето атлети приемат т. нар. казеинов протеин преди сън.

Спанакът не е единствената храна, богата на желязо

Изследването обаче доказва, че органичните продукти са по-добър избор и специфично този на изварата. Киселото мляко също може да постигне този ефект, но трябва да се приема в по-големи количества, за да достави същите вещества, от които се нуждаем. Това пък следва, че ще ядем повече, а не е хубаво да прекаляваме преди лягане.

Затова следващият път като сме гладни в късните часове или пък ако започваме някой нов фитнес режим, ще се обърнем към изварата.

Колко протеини са нужни, за да отслабнем?

Протеинови закуски, които са перфектни след тренировка