Как да си осигуриш по-добър сън

Качеството на живот зависи в много голяма степен от качеството на съня ви. Енергията, концентрацията и настроението ви са в пряка връзка с това колйко добре сте се наспали.

Колкото и кафета да изпиете, това не може да компенсира изчерпаните ресурси от енергия.
За да се подготвите за сън, изключете компютъра осветлението и компютъра поне половин час преди заспиване. Ако пък сте от хората, които предпочитат да заспиват на мека светлина и някаква музика, може да оставите само компютъра включен и да изберете подходяща релаксираща музика в youtube.

Ако се чувствате натоварени от деня, добър вариант е и да изгледате някоя комедия преди заспиване. Смехът ще отпусне мускулите ви, ще усетите и благотворното влияние на хормоните на щастието, които се произвеждат, когато човек се смее. Ако се чудите кой филм да свалите и не ви харесват най-новите филми в този жанр, пуснете си някоя серия от сериали като „Приятели“ . Сцените са толкова добри, че колкото и пъти да сте ги гледали, пак може да ви разсмеят.

Ако си легнете рано, ще се събудите преди алармата и тогава денят ви ще започне по съвсем различен начин. Колкото по-естествено стават нещата, толкова по-добре.

Защо сънят има толкова голямо значение:

Има научни доказателства, че хроничното недоспиване води до значителни здравни проблеми като: сърдечни заболявания, инсулт или диабет. Дори и да сте изкарали невероятна нощ на някакво парти, на другия ден може да ви се струва, че тялото ви не е усетило липсата на сън, но всъщност не е така. Разбира се, има разлика в индивидуалните нужди от сън, а и възрастта влияе на тази потребност.