Как да съхраните качествата на храната

Хладилникът е най-важното нещо за запазване на качествата на храната след купуването ѝ от магазина. Но съществуват определени правила за това как да съхранявате продуктите по най-добрия начин и да ограничите развитието на нежелани микроби.

Ето кои са нещата, които е добре да съобразите:
1. Правилната температура е 5 ° C за средния рафт. Но температурата не е еднаква за целия хладилник.
Най-студената част е най-ниския рафт, където се съхраняват зеленчуците (2 ° C). Там се слагат и прясно месо и риба, за да се предотврати изтичането на капки течност върху останалата храна.
2. Яйцата, млечните продукти, месото, сладките неща, на чиито опаковки пише “Съхранявайте в хладилник след отваряне” е добре да се поставят в средната част на хладилника (4-5 ° C) и на най-високата част (8 ° C). Рафтовете на вратата на хладилника са с най-висока температура (10-15 ° C) и са предназначени за продукти като напитки, горчица и масло.
3. Не препълвайте хладилника. Ако е толкова пълен, че няма никакво място между продуктите, въздухът не може да циркулира, което се отразява зле на поддържането на необходимата температура. Ако се акумулира лед, хладилникът няма да работи ефикасно. Редовно размразявайте хладилника като използвате топла вода и лимонов сок, за да премахнете неприятната миризма.
4. Някои храни не се нуждаят от съхранение в хладилник и замразяването им може дори да развали качеството им – екзотични плодове, домати, зелен фасул, краставици и тиквички. Хлябът също се разваля по-бързо в хладилника.
5. През лятото температурата трябва да е настроена на по-ниски градуси. Не дръжте вратата на хладилника отворена за продължително време.
6. Опаковайте храната или я покривайте, за да избегнете загубата на влага и аромат. 
7. Не слагайте гореща храна в хладилника, за да не предизвика покачване на общата температура на въздуха вътре. 
8. Подреждайте нещата в хладилника така, че продуктите, които са най-отдавна купени да стоят най-отпред, а най-скоро купените – най-отзад. 
9. Доброто качество на храната зависи от това дали тя е правилно съхранявана в хладилниците в магазина. Проверявайте дали е достатъчно охладена, още докато сте в супермаркета и я поставяйте във вашия хладилник веднага, след като се приберете.
Как да се справите с белещата се кожа
Още една вреда от газираните напитки
Кой тип перфекционист сте?