Как да разпознаем качествените есенциални масла

Есенциалните масла дълго време се свързваха с йогата и масажите, но напоследък се превърнаха в неразделна част от грижата за здравето.

Маслата се добиват чрез екстракция или дестилация на растения и билки, а ароматите им имат широко приложение при лечението на безпокойство, безсъние и проблеми с кръвното налягане.

Огромна част от козметичните продукти – кремове, шампоани и дори дезедоранти – дължат високите си продажби именно на съдържащите се в тях есенциални масла. Но няма как да бъдем сигурни нито в количеството на добавените масла, нито в тяхното качество.

Най-добрият вариант е да си закупим есенциални масла и сами да ги добавим към козметичната си рутина. Но за целта е необходимо да сме наясно как действат тези масла, къде се прилагат и за какво да внимаваме когато ги купуваме.

Есенциалните масла се прилагат върху кожата, а също така могат да бъдат вдишвани и добавени към някои питиета като чай.

Когато попаднат в организма ни, чрез кръвта полезните им съставки достигат до всички важни вътрешни органи. Някои масла имат оздравителни и антибактериални свойства, докато други са подходящи за цялостната грижа.

Когато купувате есенциални масла, трябва да сте много внимателни и да проверявате съдържанието им. Някои компания слагат синтетични съставки в маслата и така всъщност застрашават здравето ви.

На първо място, търсете масла, чиито имена са написани на латински език. Освен това, бутилката задължително трябва да бъде в тъмен цвят, защото по този начин маслото се предпазва от слънчевата светлина и така запазва свойствата си.

Също тка е препоръчително да проверите уебсайтът на компанията от която купувате есенциални масла: ако тази компания тества маслата, може да сте спокойни, че продуктът е качествен.

Когато откриете качествено есенциално масло, е важно да знаете и колко точно да добавите от него, за да не предозирате и да получите някои странични ефекти като главоболие, повдигане и замаяност.

Ако ще използвате есенциални масла чрез вдишване, ви препоръчваме да си закупите дифузер и то такъв с предварително зададена програма. Така ще бъдете спокойни, че няма как да прекалите с благоуханията.

Ако ще прилагате маслата върху кожата си, първо си направете тест за поносимост. Капнете 2-3 капки на сгъвката на лакътя и изчакайте 24 часа, за да видите как кожата ви ще реагира на маслото. При добра поносимост, използвайте до 30 капки дневно, като предварително прочетете инструкциите на всяко масло.