Храните, виновни за лошата телесна миризма

Храната може директно да повлияе върху телесната миризма, при това не говорим само за дъха.

От научна гледна точка това се определя от начина, по който тялото ви метаболизира миризливите серни съединения в някои храни като чесън, кимион и аспержи.

По-добре хвърлете едно око кои са храните, които е по-добре да не ядете, ако ви предстои интервю, среща или изобщо някакво събитие на публично място.

Червено месо

През 2006 година чешки изследователи събрали проби от потта на хранещи се с месо мъже и вегетарианци. След това поискали от група жени да идентифицират най-неприятната миризма на базата на редица фактори. Резултатите били изненадващи – телесната миризма на вегетарианците била определена като много “по-привлекателна”, отколкото тази на месоядните.
Най-лесният начин да се отървете от потенциалния неприятен мирис е да махнете от менюто си всички варианти на червено месо. Ако обаче вегетарианството не ви допада, опитайте да заместите поне част от месото с морски деликатеси.

Къри и кимион

Ароматите на подправки от рода на къри и кимион могат буквално да си намерят място в порите на кожата ви и да се разнасят около вас в продължение на дни. Дори и малко поръсване с кимион може да предизвика трайно ухание, затова опитайте кардамон – ароматни семена от растение от семейството на джинджифила, които се усвояват бързо и оставят свеж аромат.

Чесън

Миризмата на чесън, която се излъчва от кожата, е причинена от алицин – химическо съединение с противогъбичен ефект, мощен антиоксидант, което обаче не присъства в чесъна в естественото му цяло състояние, когато е на прах или гранулиран. Алицинът се получава при кълцане, рязане или смачкване на чесъна. Той обаче се разгражда бързо при консумиране и се превръща в други субстанции, които се смесват с бактериите в потта и в резултат миризмата на потта става по-силна.
Ако сте похапнали обилно чесън, но ви се налага да прикриете миризмата, опитайте с ябълков или винен оцет вместо дезодорант.

Аспержи

Аспержи влияят върху миризмата на урината, когато сярното съединение меркаптан се освобождава в храносмилателната система. Тази миризма няма да се появи, ако тялото ви няма ензима, който разгражда меркаптана.

Кръстоцветни зеленчуци(броколи, зеле, брюкселско зеле)

Тези богати на серни съединения зеленчуци са пълни с хранителни вещества и антиоксиданти, които помагат за изхвърляне на токсините и карценогенните клетки, но са и отговорни за лошата телесна миризма. След яденето им остава дъх на развалени яйца.
Тъй като обаче тези зеленчуци са жизненоважни за здравето ни, не се отказвайте от похапването им. Просто го правете, когато сте си у дома и не ви предстои излизане.


Пийте бира за здраво сърце и кости
Невероятната сила на билките, за която трябва да знаете
Странните терапии против целулит, които всъщност работят