Храните отличници през месец април

Кои са най-добрите храни за месец април?

“Отличниците” в чинията ще ви помогнат да надвиете пролетната умора и ще ви дадат тонус и бодрост.

Листа от цвекло

Този колоритен зеленчук е пълен със страхотни хранителни вещества, сред които витамини С и К, калий и желязо. Ако не можете да се сдобиете с него, можете да го заместите със спанак. Можете да го хапвате под формата на салати, към супи, с картофи или като топинг за пица.

Мизуна

Този японски зеленолистен зеленчук често се добавя към миксовете със зелени салати. Също така се продава отделно в специализираните магазини и при земеделските производители. За да съхранявате правилно този зеленчук, го увийте в хартиена салфетка, поставете го в найлонова торбичка, и можете да го съхранявате в хладилник в продължение на пет дни. Не забравяйте да го измиете добре преди употреба.

Кориандър

Пресният кориандър е извор на хранителни вещества. Той расте особено бързо, така че можете да го намерите пресен в началото на пролетта. Използвайте го като добавка към салцата, гуакамолето, макаронени салати и ястия с ориз. Ще го съхраните свеж за дълго време като го сложите в чаша с вода, която подменяте всеки ден или внимателно го увиете в салфетка, сложите го в плик и го държите в хладилника до седмица.

Мейер лимон

Майер лимонът е сорт лимон с тънка и гладка кора, много сочен и кисел. Той е кръстоска между лимон и един портокал или мандарина е кръстен Франк Н. Мейер, който пръв го открива през 1908 г. Мейер лимоните са по-сладки на вкус и по-малко кисели. Те са перфектната добавка към сосове за салати, пресни сокове, шейкове и десерти.

Манго

Една чаша нарязано манго съдържа 107 калории, 3 грама фибри и над 20 витамина и минерала. То също така е отличен източник на антиоксиданти, витамини A и C, Е, В6, K и калий. Мангото съдържа флавоноиди, които много помагат за контрола на високото кръвно налягане, както и за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Рукола

Този член на семейството на зелето прилича на листата на репички. Половин чаша прясна рукола има едва 2 калории и съдържа витамини A, C, K, и фолат. Богата е на антиоксиданта лутеин, който поддържа здрави кожата, сърцето и очите. Руколата е идеална за салати или като добавка към топли ястия като супи, киш, картофи, пица и тестени изделия.

Ревен

Тези лъскави алени стъбла могат да се намерят през този сезон за много кратко време. Но внимавайте: листата на ревена са с високо съдържание на токсична оксалова киселина, така че те не трябва да се консумират. Тъй ревенът е кисел, върви идеално в комбинация с нещо сладко, за да балансирате вкуса, като ягодово-ревен пай. Можете също така да направите страхотни конфитюри, желета и пикантни лютеници от ревен.

Магданоз

Една супена лъжица магданоз има само 1 калория, но пък съдържа над 75 процента от препоръчваната дневна доза витамин К. Той също така е богат на витамини А и С, фолиева киселина, калий, желязо и калций. Освен, че е страхотен афродизиак, магданозът има свойството да избавя от лошия дъх.