Храните, които да включите в менюто си по време на пости

Сезонът на Великия пост е добра възможност за детоксикация, след която да се чувствате по-леки и здрави.

Независимо от религиозните вярвания, промяната в диетата ще ви помогне да се освободите от натрупаните шлаки и да си върнете енергията и младежкото излъчване.

Ако не искате да се изключвате изцяло животинските храни от диетата си, можете просто да добавите повече храни от растителен произход в менюто си, особено салати и плодове. Ето и нашите съвети за това какво да добавите на масата, за да сте сити и максимално заредени по време на постите.

Черният шоколад и какао
то
Магията на тези храни не само ще задоволи глада ви за сладко, но ще подобрят настроението ви и ще ви заредят с ценни антиоксиданти. Какаото съдържа два специфични вида антиоксиданти: полифеноли и флавоноиди. Тайната е в това да избегнете голямото количество мазнини и захар в млечния шоколад и да се спрете на такъв с висок процент какао.

Бобовите растения

Не можете да си представите колко полезни са те за тялото ни през пролетта. Богати на фибри и антиоксиданти, бобовите растения не само могат да помогнат за отслабването, но играят важна роля в профилактиката на редица болести. И въпреки че по количество калории се доближават до месото, според Даун Джаксън Блатър, клиничен диетолог на Wellness Institute Northwestern Memorial Hospital в Чикаго, бобовите са в пъти по-полезни за организма от месните продукти.

Ядки

Ползите от безсолните (внимание!) ядки са доказани от няколко изследвания. Съвсем малка шепа бадеми, орехи, лешници, фъстъци и в салати, шейкове или просто като закуска, дават голямо количество енергия и попълват резервите на тялото от ценни вещества и полезни мазнини.