Хидратирайте тялото с плодове и зеленчуци

Знаем, че на ден трябва да пием по 2 литра вода, но много от нас забравят за това. Ето защо на помощ идват плодовете и зеленчуците, които спомагат за перфектната хидратация на организма.

Специалистите са категорични, че определени храни помагат за поддържане на водния баланс в тялото и гарантират правилното функциониране на организма. Това е така, тъй като всяка клетка в човешкото тяло се състои от вода и всеки се нуждае от вода за правилното изпълнения на клетъчни функции.

Едва ли ще изненадаме някого като кажем, че краставицата съдържа висок процент вода. Но знаехте ли, че този процент е над 90? Освен това този зеленчук съдържа и витамин C.

Карфиолът например, съдържа 92,1% вода, но и много витамини и фитонутриенти, познати още като фитохимикали. Това са биологично активни субстанции, които придават цвета, мириса и естествената устойчивост на растенията към заболявания. Според проучванията те намаляват лошия холестерол и риска от развитие на рак.
Първенец по водно съдържание са тиквичките – в тях има около 95% вода. Точно затова са и най-подходящата хидратираща храна. Те са и идеални за диета, тъй като имат малко калории, но съдържат много фибри, фолиева киселина и витамини A и C.
Другият зеленчук, който може да хидратира тялото ни по-добре от водата, е доматът. Той също има над 90% водно съдържание, както и е наситен с много фибри. В него има много антиоксиданти като ликопен, както и витамините A, C и комплекс B (вкл. B1, B3 и B6).
Салата Айсберг има 95,6% съдържание на вода – повече, отколкото всеки друг вид марула. Задължително я включвайте в менюто си. Може да я прибавите към сутрешния си сандвич или да я нарежете на салата – изборът е голям.
Сред плодовете също има доста, които хидратират тялото перфектно. Ягодите например, съдържат 91% вода, докато малините и боровинките имат водно съдържание от около 85%, а къпините – 88.2%. Ягодите са отличен носител на въглехидрати, фибри и протеини и са перфектни след тренировка.

Странно, но сочният грейпфрут има малко по-ниско съдържание на вода от ягодите – 90.5%. Този цитрусов плод може да помогне за понижаване на холестерола и за извайване на талията, показват изследванията. В едно проучване, хората, които ядат по един грейпфрут на ден, намаляват своя лош холестерол с 15.5%, а триглицеридите с 27%.

Макар и в момента да не е сезонът на пъпеша, заедно с динята той има много висок процент водно съдържание. двата сочни плода осигуряват засищане и много малко калории. Ето защо са идеални за всяка диета по време на летния сезон.

Моркови, месо и пържено пречат на съня
Подсилете имунитета с няколко ключови храни
Няколко неща, които не трябва да приемате на гладно