Хапвайте шоколад и мляко за добра памет

Имаме добра новина за всички почитателки на шоколада. Ежедневната му консумация подобрява паметта!

Учените са категорични, че какаото съдържа биоактивна съставка – флавоноид, която подобрява паметта, отслабваща с годините. Проведено е проучване на учени от Колумбийския университет в САЩ и на автралийския професор Дейвид Кемфилд от Центъра за психофармакология към университета Суинбърн в Мелбърн сред 100 души. И резултатите не закъсняли! Само за три месеца, паметта се подобрила значително.

Ако ви се струва прекалено да ядете шоколад всеки ден, то можете да разнообразите с киселото мляко, което има същото действие. Изследвания показват, че възрастните, които консумирали млечни продукти поне пет или шест пъти на седмица, се справяли много по-добре с тестовете за памет спрямо тези, които рядко хапвали млечни продукти.

Специалистите споделят, че освен в какао, флавоноидите се съдържат още в някои видове чай, особено в полезния зелен чай. Оказва се, че той подобрява някои когнитивни функции и по-специално работната памет. Новите открития показват, че ароматната напитка може да бъде използвана за лечение на деменция и други психични разстройства.

Не забравяйте да пиете и много вода, тъй като наличието на достатъчно течности подобрява мисловната дейност, а движението активизира растежните фактори в мозъка. Дневно трябва да пиете поне по 1,5 л вода.

Флавоноиди могат да бъдат открити и в плодове и зеленчуци като ябълки, грозде и боровинки. Орехите също са идеални за добра памет заради алфа-линоленова киселина. Те са способни дори да предотвратят прогресирането на болестта на Алцхаймер. Шепа орехи на ден са напълно достатъчни.

Снимки: Pinterest
9 интересни начина да победим умората
Тъжната музика след раздяла е като разговор с приятелка