Грешките в готвенето, които забавят метаболизма

Спазвате режим и се храните с предимно домашно приготвени храни, а пак не можете да отслабнете? Може би правите тези грешки, които забавят метаболизма ни.

Плодове, зеленчуци и предимно здравословно меню – това е начинът, по който всички казват, че ще отслабнем и ще забързаме метаболизма си. Но всъщност не е чак толкова просто, както ни се иска.

Ще се учудите какво значение оказва начинът на приготвяне на съставките за правилното им усвояване от организма.

Ето кои са най-честите грешки в готвенето, които да избягваме:

Допускате излишната мазнина в чинията си

Няма магическо правило, което да направи вредната храна полезна. Пържените храни винаги ще се считат в категорията “нездравословни” ястия, но има един начин да намалим мазнините, който помага да минимизираме лошия им ефект. Ако просто поставим храната върху домакинска хартия веднага след пърженето, тя ще абсорбира излишната мазнина и с това ще си спестим повече калории и вредни съставки.

Оставяте пастата във водата, с която сте я сготвили

Колкото и учудващо да звучи, ако пропуснем да изцедим пастата и да я измием след варенето, това оказва влияние не само върху вкуса на ястието, но и на начина, по който функционира метаболизмът ни. Причината се крие в това, че горещата вода може да повреди връзките между молекулите на нишестето в тестото. Така, когато приемем тази храна, тя ще предизвика рязко повишаване на кръвната захар, което бързо ще премине и в резултат ще се чувстваме по-гладни по-бързо.

Не измивате месото

Когато готвим например телешко, и трябва да го сварим, преди да го добавим към главното ястие, най-често пропускаме да го измием след първоначалната термална обработка. В резултат всички мазнини, които са се отделили от месото в процеса на варенето, остават по него и директно се прехвърлят в яденето ни. Но ако измием телешкото, ще си спестим с по 4 грама мазнини на порция.

Едно за яденето и едно за мен

Нека си признаем – всички сме си сипвали по една допълнителна чашка, докато приготвяме рецептата с вино. И напълно разбираемо, готвенето става по-забавно, а така или иначе сме отворили бутилка. Но лошото е, че по този начин допускаме допълнително количество празни калории в менюто си и това само затруднява диетата ни.

Искате бърз метаболизъм? Правете тези 5 неща всеки ден