Гъбите – важен източник на витамини и пребиотици

Ако се стремите да се храните здравословно, не забравяйте редовно да включвате в рецептите си гъби.

Макар да се смятат за тежка храна, в умерени количества гъбите доставят на тялото редица полезни вещества. Научете повече за техния състава и полезните им свойства:

  • Гъбите съдържат малко калории, защото съставът им е до 90% вода.
  • Богати са на микроелементи и витамини. Ето защо те се препоръчват в диетата, особено за хората, които следват режим за отслабване.
  • Гъбите съдържат две ценни аминокиселини, триптофан, който е от съществено значение за доброто качество на съня и е способен естествено да премахне агресивното поведение и раздразнителност, както и лизин, който е от съществено значение за здравето на костите и хрущялите в тялото.
  • Гъбените протеини, поради наличието на всички основни аминокиселини, са с високо качество, далеч превъзхождащи растителните протеини, приближавайки се към качеството на животинските протеини.
  • Гъбите са източник на микроелементи. Селенът е добър антиоксидант,
    който е от съществено значение за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и забавяне на естественото стареене на клетките.
  • Осигуряват много витамини, особено от В-комплекса. Например витамин В2, който поддържа здравите лигавици в храносмилателната и дихателната система, спомага за укрепването на имунната система и предпазва очите и кожата. Витамин В3 се съдържа в значителни количества в некултивираните сортове гъби и е важен за физическото отделяне на жлъчните и стомашните течности, като същевременно регулира метаболизма на въглехидрати, липиди и протеини, като осигурява по-добра абсорбция на храните, които консумираме.
  • Според скорошно проучване в International Journal of Molecular Sciences, гъбите са доказали антиалергична активност и висока холестеролна активност и е установено, че имат противоракови свойства.
  • Освен това гъбите са естествен източник на пребиотици, важни за здравата храносмилателна система.