Есенните храни, които да добавите към смутито

Заедно с есента дойдоха и сезонни плодове и зеленчуци, всеки от които зарежда тялото с необходимите му витамини и минерали.

Възползвайте се пълноценно от богатите на полезни вещества плодове и зеленчуци на есента и ги добавете в любимото си смути. Даваме ви няколко идеи какво да включите в менюто си.

Зелена ябълка

Не е случайна приказката, че една ябълка на ден ви пази далеч от лекарите. Ябълките са основен източник на флавоноиди, богати са на витамин С. Някои сортове са особено богати на флавоноидите цианидин и епикатехин, които в комбинация с витамин С действат като антиоксиданти и неутрализират вредните свободни радикали. Една ябълка с нормална големина ще ви зареди само с около 80 калории, при това е богата на фибри и ще ви държи сити за по-дълго време с много малко калории.

Джинджифил

Джинджифилът е добре познат с ползите за храносмилателната система, подобрява и кръвообращението. Може би не знаете обаче за другите му ползи – успокоява уморени мускули, помага да се почувствате сити по-бързо и помага за баланса в нивото на кръвната захар. Може да го пийвате на чай, а като подправка си подхожда много добре с ябълки,банани, индийско орехче и кисело мляко.

Канела

Хората с проблеми с кръвната захар вероятно познават добре качествата на канелата. Половин чаена лъжичка канела на ден помага за намаляване на лошия холестерол и стабилизира кръвната захар. А това помага и в отслабването. Канелата има и противогъбични свойства, а ароматът ѝ увеличава когнитивните способности. Може да я добавяте към кафето, млякото или в киселото мляко с ябълка.

Червени боровинки

Червените боровинки са чудесен източник на витамин С и фибри, а в една чаша, пълна с боровинки, има само 45 калории. А когато става дума за антиоксиданти, червените боровинки превъзхождат почти всеки плод и зеленчук. Много вкусни са в комбинация с цитрусови плодове, джинджифил, ананас и зелена ябълка.

Нар

Специалистите по здравословно хранене отдавна са признали нара за един от най-добрите източници на антиоксиданти, но освен тях, този плод е пълен и с фибри. Ако обичате смутита, нарът е идеален избор за вкусна напитка и се комбинира добре с кокосова вода и плодове като червените боровинки.

Тиквени семки

Тиквата е един от символите на есента, но сами по себе си тиквените семки са невероятен източник на протеин. Те са и единственото алкално-формиращо се семе, което е ключово за pH баланса. Добър източник са на витамини B, E, K и цинк и са пълни с фосфор, магнезий, манган, желязо и мед. Може да ги добавяте към всяко смути, в салата си или просто да си ги хапвате отделно.

10 странни неща, които разрушават имунитета
Храните, виновни за лошата телесна миризма
9 интересни начина да победим умората
Косопадът най-често атакува през есента