Да живеете до морето е добре за здравето

Ако в момента обмисляте къде да се установите да живеете и сте отворени към различни възможности, учените препоръчват град на брега на морето.

Не е нещо ново, че много хора си мечтаят за къща на морето, но сега вече има и научни доказателства, че това е полезно за здравето. Според епидемиолога д-р Лора Флеминг от Университета в Екситър, Англия, проучването на начина на живот на живеещите до морето показва, че те имат по-добро здраве.

Възможното обяснение е, че морските пейзажи имат релаксиращо действие от една страна, а от друга – хората в тези градове са физически по-активни.

В момента учените прилагат релаксиращото действие на морските пейзажи и в среда, далеч от истинското море. Според експериментите, когато човек е в стресираща ситуация, например по време на дентална операция, ако той гледа виртуален морски пейзаж, усещането му за болка и притеснение е по-малко отколкото, ако операцията се извършва в обикновена операционна.

Изследванията показват, че деца с проблемно поведение се повлияват добре от водни спортове като уиндсърфинга.

А по отношение на живота близо до брега на морето, Д-р Флеминг предполага, че ако много голям брой хора се втурнат да купуват и строят къщи на морето, ползите от живота близо до брега, няма да са толкова големи заради пренаселването.

Материала изготви: Мария Димитрова