Бразилската ревюлюция в храненето

Според бразилския наръчник по здравословно хранене, храните се разделят на следните групи:

– натурални храни или храни, преминали минимална обработка;
– мазнини, масла, сол и захар;
– преработени храни (включително хляб, сирена, колбаси и туршии;
– силно преработени храни.

Препоръчва се в домакинствата да се консумират предимно продукти от първите две групи. За сметка на това, храните, преминали през много сериозно преработване (последната група) не се препоръчват изобщо.

Защо е полезно да се храним така?

Това разделение поставя акцент върху натуралната продукция и цели да ограничи химическите хранителни добавки, които попадат в организма. Не се говори за процент мазнини, протеини и въглехидрати, тъй като според кондицията и начина си на живот всеки човек има различни нужди (активно спортуващите например трябва да приемат много повече протеин). Набляга се изключително на прясната и чиста храна.

Преди години, една стъпка на Бразилия в посока здравословно хранене изглеждаше доста дръзка. Държавата преди 5 години проведе кампания, с която да ограмоти населението по отношение на рекламите на храни. Кампанията набляга на факта, че целта на рекламите е да увеличат продажбите, не да образоват. Тоест, рекламните послания не бива да служат на хората като източник на информация за това какво е наистина добро за тялото и за здравето им.

Ето ги и десетте основни правила в държавната препоръка за здравословно хранене в Бразилия:

1. Нека натуралните, непреработени продукти съставляват основна част от вашето хранене: Плодове, зеленчуци, ориз, риба, ядки, мляко, месо, кореноплодни, зелени салати, яйца.

2. Използвайте мазнини, сол и захар в ограничени количества.

3. Ограничете употребата на преработени храни – хляб, сирена, консерви.

4. Избягвайте или изцяло изключете от менюто си силно преработените храни: опаковани снаксове, газирани напитки, посладен корнфлейск, инстантни спагети и т.н.

5. Хранете се редовно, осъзнато и по възможност в приятна компания.

6. Набележете удобните за вас места, където се предлагат непреработени храни и пазарувайте предимно от там.

7. Развивайте и споделяйте готварските си умения.

8. Планирайте времето си така, че проготвянето на качествена храна и храненето да бъдат приоритет.

9. Когато се храните навън, проучвайте ресторантите и избирайте тези, които сервират прясна храна от качествени продукти.

10. Не се доверявайте сляпо на рекламите.