5 начина да пребориш настинката (без да звъниш на GP-то ти)

Когато половината от офиса липсва заради върлуващите вируси, опитай тези методи за предпазване от настинка и грип.

Витамин D

Според изследване на American Journal of Clinical Nutrition, хората, които взимат всеки ден тази добавка са с впечатляващите 40% по-малко застрашени от настиване.

Добави чесън

Знаем си за ползата от този миризлив зеленчук, но наскоро и британски изследователи потвърдиха колко е важно да го включваме в менюто си през зимата. Участниците в изследването, които хапвали чесън всеки ден за период от 3 месеца, по-рядко боледували от контролната група. А тези, които все пак се разболели, успели да се преборят с настинката за по-кратко време – с 3 дена по-малко от участниците в контролната група (изключилите чесън от менюто).

Кисело мляко

Изследване на списание Environmental Health доказва, че хората, които приемат пробиотици всеки ден за 3 месеца са с 33% по-малко застрашени от настинка. Полезните бактерии имат положителен ефект върху действието на белите кръвни телца, които се борят с вирусите.

Достатъчно сън

Сънят си е важен по принцип, нотова важи още повече в сезона на настинките. Почивката дава възможност на тялото да насочи цялата си енергия към засилване на имунната система.

Вземи си хубава гореща вана или душ!

Горещата вана ще те отпусне, релаксира и ще подобри кръвообращението, което е много важно за по-бързото излекуване.