49% от лаковете за нокти са опасни

Винаги сте с маникюр? Тогава обърнете много специално внимание на това дали лаковете ви съдържат химикала TPHP.

Ново проучване от Университета Дюк, показва, че много лакове съдържат токсини, които могат да нарушат хормоналния баланс в женския организъм. Това от своя страна може да причини не само колебания в теглото, но и още по-сериозни странични ефекти.

Виновникът за това е трифенилфосфат (TPHP), който се използва във формулите на почти половината от лаковете. Той ги прави много по-трайни и гъвкави. Изследванията обаче показват, че TPHP е ендокринен дисруптор, т.е. той нарушава функционирането на ендокринната система и може да въздейства върху хормоните. Това може да доведе дори до репродуктивни проблеми. Учените са изследвали над 3000 лака за нокти и се оказало, че в 49% от тях се съдържа това химично вещество. Звучи страшно, нали?

Нивата на TPHP по принцип са по-високи при жените, отколкото при мъжете, което навежда учените на мисълта, че това е в резултат на употребата на повече козметични продукти с химични елементи. Това проучване с лаковете само потвърждава мнението на експертите. Всеки един от участниците в изследването е имал повишени нива на TPHP (до седем пъти над нормата). И за да бъдем по-точни – от 10 до 14 часа след лакиране на ноктите си с лак, който съдържа 1 % на химичното вещество.

Решението е просто: Когато си купувате лак за нокти, направете си труда да прочетете етикета. Признаваме, че никоя от нас не го прави, но май е време да започнем. Внимавайте страхотният червен лак, на който сте хвърлили око, да не съдържа TPHP.

Колко често трябва да полирате ноктите?
Грешките, които съсипват маникюра