10 неща, които забавят метаболизма

Всички знаем, че колкото по-бърз е метаболизмът ни, толкова повече калории горим. Кои са навиците ни, които го забавят?

За да запазите метаболизма ускорен, има 10 неща, които би трябвало да избягвате.

Странен график на хранене

Изследване от 2012 показва, че спорадичното ядене на храни с високо съдържание на мазнини води до качване на килограми, за разлика от редовния прием на мазнини. Според изследователите яденето по едно и също време всеки ден кара тялото да гори повече калории между храненията.

Пестициди в продуктите

Органохлорините (химикалите в пестицидите) могат да взаимодействат с процеса на горене на енергия в тялото и да направят отслабването по-трудно. Изследователите са установили, че хората, които поглъщат токсини имат сериозно забавяне на метаболизма и им е трудно да отслабнат.

Пропускате съня

Хората, които спят по-малко, се движат по-малко на следващия ден, което означава, че изгарят по-малко калории. И още – липсата на сън намалява количеството енергия, което тялото използва в покой.

Месечният цикъл

По време на месечен цикъл губите желязо, което пренася кислород до мускулите. Ако нивата на желязо в организма са твърде ниски, до мускулите не достига кислород, енергията ви спада рязко, метаболизмът ви не работи както трябва. За да предотвратите това, яжте боб и зеленчуци с тъмнозелени листа като спанак и броколи например.

Ядете твърде малко

Когато намалите калориите, тялото ви навлиза в състояние на глад, забавя метаболитния рейт, за да съхрани “горивото”, което има.

Вижте още на страница ii