Защо бягащата пътека е най-опасният уред във фитнеса

Бягащата пътека е един от любимите фитнес уреди на всички, които искат да се сдобият с тонизирано и стегнато тяло и да подобрят издръжливостта си в тичането.

Проучванията обаче показват, че това е уредът, който предизвиква най-много травми във фитнес салона и трябва да бъдем много внимателни, когато го ползваме. Американски учени са установили, че джогингът, спринтовете и дори ходенето по движещата се лента предизвикват всяка трета травма във фитнес клуба. Основната причина е липсата на предварително загряване преди да се качим на бягащата пътечка. Много често спортуващите падат от уреда или пък се претоварват. Но как да предотвратите травмите?

Най-ефективните кардио упражнения за отслабване

Загрейте тялото
Преди да скочите на бягащата пътека и да започнете интензивната си тренировка, трябва да разгреете мускулите и сухожилията. За целта отделете няколко минути, за да разтегнете всички мускули и след това около 5-10 минути тичайте на най-ниската скорост на велоергометъра.

Внимавайте с наклона
За да избегнете травмите, настройте бягащата пътека с лек наклон. Препоръчително е той да бъде на 1-2%. Недейте да превишавате 7 %, тъй като много вероятно да си нараните Ахилесовите сухожилия или прасците. Експертите съветват да редувате наклона – ниско с високо напрежение.

Кардио или силова тренировка: кое да е първо?

Не се подпирайте
Много погрешно действие на повечето начинаещи е да се подпират на дръжките докато тичат или ходят на бягащата пътека. В действителност те са сложени там за безопасно качване и слизане от уреда. А ръцете трябва да са свити в лактите под 90 градуса, както при джогинг в парка. Старайте се и да държите тялото си изправено и да не се накланяте напред. Също така насочете погледа напред и не се разсейвайте като гледате в краката си или в таймера, отчитащ оставащото време на тренировката, тъй като това може да причини болка във врата и гърба.