Започвайте тренировките си с тежестите

Свикнали сме първо да загреем тялото с едно хубаво кардио и едва след това да се отправим към уредите във фитнес залата. Оказва се, че това е много погрешно.

Специалистите са категорични, че първо трябва да се прави силова тренировка и едва след това да е кардиото. Ако се чудите дали да си спестите единия тип упражнения, то отговорът е отрицателен. Ето защо:

Подходящи ли са за вас тренировките с тежести?

Фитнес експертите обясняват, че тренировките трябва да се провеждат поне час и половина-два след хранене и никога на гладно! След като сте заредили тялото си с храна, вие сте го заредили и с гликоген (горивото на мускулите). Когато започнете тренировка, именно той е първото нещо, което започва да се изгаря и точно затова трябва да се старира със силови упражнения. Така вие засилвате метаболизма си, който работи на бързи обороти до 48 часа след тренировката. А това води до по-бързо отслабване и загуба на мазнини!

След като приключите със силовите упражнения, тялото ви вече е използвало почти всичкия гликоген и едва сега може да пристъпите към изгарянето на мазнините. За целта се изисква кислород, който по време на силовата тренировка липсва. Затова е време за кардио! Единственият случай, в който можете да заложите единствено на кардио, е сутрин, след сън и на гладно, защото тогава нивата на гликоген са ниски и вие ще горите само мазнини.

Какво се случва при тренировките, когато след хапване заложите първо на кардио и след това на упражнения с уреди (както масово правим всички във фитнес залата)?

Какви са ползите от тичането?

Докато правите кардио, което не трябва да надвишава 30-40 минути, вие изгаряте гликогена. Когато се качите на уредите, започвате с анаеробната тренировка, която не позволява да стопите мазнините (за които е нужен кислорода). И за да си набави енергия, тялото започва да използва белтък. В крайна сметка започва едно разрушаване на мускула, докато мазнините се запазват.