Забравете плановете, когато тренирате

Нямате търпение
“Ако постигането на перфектно тяло беше лесен и бърз процес, нямаше ли всички да изглеждат перфектно? Много от начинаещите във фитнеса очакват незабавни резултати, може би заради влиянието на социалните мрежи и всички тези снимки на хора с невероятни тела. Това, което не знаят обаче, е че тези хора най-вероятно са вложили години труд, за да ги постигнат. Ако не видят промяната след месец, те бързо се отчайват, доскучава им и се отказват,” споделя Джей. “Но защо започваш да се занимаваш с нещо, което не виждаш в дългосрочен план? Дори да видиш резултати след месец-два и се върнеш към стария си начин на живот, ще се върнеш бързо и в старата си форма. Важно е хората да не се обезкуражават, защото именно постоянството е нещото, което дава трайни резултати и осигурява здравословния начин на живот.”

Защо смъкването на килограми започва трудно?

Не увеличавате повторенията
Един от големите проблеми на клиентите ми се състои в това, че в миналото са виждали чудесни резултати от усилията си, но след това са стигнали така нареченото плато, след което нищо не се променя,” продължава Далас. “Проблемът тук е повторението. Защо тренираме? За да станем по-силни. Точно това се случва всеки път, когато отидем във фитнеса и точно затова хората се оказват в плато толкова често – защото нещата просто стават прекалено лесни.”

Как да се справим със застоя при отслабването?

Бягащата пътечка е чудесен пример. Ако бягате по 3 км всеки ден от седмицата, с всяко следващо бягане ставате по-силни, по-бързи, а на тялото ви му е по-лесно. Което също така значи, че с всеки следващ тялото ви няма да се натоварва толкова и няма да горите същите калории. Постоянните предизвикателства и надграждането на тренировките са в основата на това да виждате добри резултати, и то не само първите два месеца. Това важи както за кардио тренировките, така и за силовите упражнения.