Упражнението, с което ще имате красиви рамене и гръб

Многочасовата работа пред компютъра взима своите жертви и доста от нас вероятно ще се оплачат, че са се прегърбили и са развалили стойката си.

Не си мислете, че е непоправимо. И тук спортът е от решаващо значение. Има много упражнения, с които заякват мускулите, които са отговорни за изправеното тяло.

Йогата е източник на многобройни пози, които ще изваят фини мускули, ще подобрят стойката и позицията на раменете.

Ако нямате време обаче за едночасови серии с йога, хвърлете око на супер лесно упражнение, което, изпълнявано с постоянство, ще ви отърве от схванатите и смъкнати рамене и болките. А това неизбежно води до по-добра стойка.

Упражнението не изисква усилия и не отнема време, спокойно може да го направите веднага след ставане, по няколко пъти през деня и точно преди лягане.

Какво да направите?

Застанете изправени, като стъпалата ви са наравно с раменете. Изпънете ръце настрани, свийте дясната зад гърба, лявата вдигнете високо, свийте в лакътя и зад тила се опитайте да хванете дясната. Опънете ръцете в опит да разделите захвата и задръжте така около 30 секунди. Повторете няколко пъти. След това сменете позициите на лявата и дясната ръка и повторете упражнението.

Ако не сте особено активни, възможно е и първоначално да не успеете да достигнете пръстите на ръцете. Затова може да използвате колан за фитнес.

Може да прибавите и още една поза – ръцете са вдигнати пред лицето и сгънати в лактите, пръстите сочат нагоре. Преплитате ръцете като плитка, колкото можете, за да хванете пръстите.

Друго добро упражнение, което ще подобри стойката ви е да срещнете дланите зад гърба и да натискате. Същото нещо, но с длани пред гърдите, правим и за подобряване на гръдните мускули.