Науката доказа, че можем и без фитнес

Спортът на малки порции в ежедневието е толкова полезен, колкото редовните тренировки във фитнеса, доказват научните изследвания.

Фитнесът не ти е на сърце, но все пак ти е важно да си здрава и стегната? Добри новини – според ново изследване на учените от университета в Орегон, дори раздвижване на “малки порции” като изкачване по стълбите и по-енергична домакинска работа могат да имат същите ползи за здравето като тренировката във фитнеса.

Според проучването, идеалната физическа активност за всеки ден е 30 минути движение, което не е нужно да се прави наведнъж, а е достатъчно да се раздвижваш по-интензивно за по 5-10 минутки няколко пъти в деня.

С такъв начин на живот можеш да се предпазиш от неприятности като метаболитен синдром, високо кръвно налягане и висок холестерол.

Ето как можеш да си осигуриш повече движение в ежедневието:

1. По време на рекламите по телевизията, стани от дивана и направи няколко бавни навеждания напред и встрани за стречинг и след това няколко клякания, подскоци или лицеви опори.

2. В почивките в офиса направи няколко бързи обиколки на сградата или изкачване по стълбите на няколко етажа.

3. Докато готвиш или миеш чиниите се изправяй на пръсти с по-бавно и по-бързо темпо за няколко минути. Така ще стегнеш мускулите на прасеца. Друг вариант е да се подпреш на кухненския плот и да повдигаш последователно левия и десния си крак успоредно на пода, редувайки по-бавно с по-бързо темпо.

4. Винаги, когато можеш, изкарвай колелото от гаража и прави вечерни или съботно-неделни обиколки на квартала за разпускане след работния ден и едно много приятно кардио!

Виж още:
Адриана Лима се стопи с бокс
Мила Кунис е най-секси в света
Не се притеснявай да тренираш с по-големи тежести