Какво трябва да знаете за L-карнитина

Историята на L-карнитина започва от 1905 г., когато е извлечен за първи път от мускулна тъкан, обяснява нашият фитнес блогър Борислав Петров.

Минават дълги години в изследвания и труд, докато се установи огромната му роля в енергийните процеси в клетките на човешкия организъм. За първи път L-карнитин е синтезиран от италианската фирма „Sigma-Таu”, а широкото му разпространение за профилактика и лечение датира от 1982 г.

За производството му от организма са необходими витамините С, В6, ниацин, желязо и метионин (аминокиселина).


L-карнитинът се синтезира главно в черния дроб и малка част в бъбреците.
Намира сe във всички тъкани, като най-високите му концентрации са в скелетната мускулатура и миокардата. В тесния смисъл на думата L-карнитинът не е аминокиселина (не се използва като невротрансмитер или пък в протеинния синтез). Това е Витаминоподобна аминокиселина, която “извозва” мазните в митохондриите . А митохондриите – това са един вид “електростанции” на нашите клетки. Именно в тях мазнините “изгарят”, снабдявайки клетките с биоенергия. На практика карнитинът е важен елемент за мастния енергообмен.

 Основното предназначение на L-карнитина е да пренася мастните киселини с дълга верига през клетъчната мембрана, за да достигнат митохондриите. Преминаването през клетъчната мембрана ще се осъществи само ако всяка мастна молекула се свърже с молекула карнитин и така преминат съвместно в митохондриите, които са така наречените клетъчни “пещи”. Попаднали там, чрез оксидацията мастните киселини се разграждат, като освобождават енергия. Карнитинът се свързва с токсичните отпадъчни продукти на метаболизма и помага те да бъдат изведени навън от митохондриите.

Оказва се, че от него има две основни ползи.

Той пренася мазнините до “пещта” и след това изчиства останалата “пепел”, тоест отпадъчните продукти. Освен за сваляне на килограми, л-карнитин може да се използва и за сила, енергия и издръжливост. Карнитинът прави тялото по-енергично.

Още на стр. ii