Какво се случва с тялото ви след една тренировка

По-здраво сърце, по-добър сън, елиминиране на проблемите, свързани със затлъстяването – знаем ползите от редовното спортуване. Но за да ги постигнете ви трябват поне два часа и половина на седмица тренировки.

С актуалните изследвания за ефективността на интервалните тренировки това време може и да се намали, а според личните предпочитания може и да се увеличи.

Със сигурност обаче за тренировките важи едно – нещо е по-добре от нищо. Съветваме ви да сте редовни в тренировките, но дори и една самостоятелна спортна сесия ще направи чудеса за тялото ви.

ДНК се променя

През 2012 шведски учени открили, че пълноценната тренировка на здрави, но неактивни възрастни, променила генетичния материал в мускулните клетки. Въпреки че наследяваме ДНК-то от родителите си, начинът на живот може да промени някои гени. В случая с тренировките – тези, свързани със силата и метаболизма.

По-добро настроение

При тренировка мозъкът започва да освобождава редица невротрансмитери, свързани с доброто настроение, включително ендорфини, които най-често се посочват като причина за приповдигнатото настроение на бегачите, и серотонин, който е добре известен с ролята си в определянето на настроението и депресията.

Защита от диабет

Подобно на малките промени в ДНК, само след една тренировка такива се наблюдават и в това как мазнините се метаболизират в мускули. Изследване от 2007 показва, че единична кардио тренировка увеличава превръщането на мазнини в мускула, което подобрява чувствителността към инсулин. Ниската чувствителност към инсулина, наричана инсулинова резистентност, може да доведе до диабет.

Фокусирани сте

Притокът на кръв в мозъка, когато започнете да тренирате, активизира мозъчните клетки, което ви кара да се чувствате по-трезви и по-концентрирани. В проучване от 2012 учените изследвали менталния ефект на тренировките и открил подобрение на фокуса и концентрацията само след 10-минутна тренировка.

Стресът ще изчезна

Допълнителният приток на кръв в мозъка, който предизвиква производството на ендорфини, е причина и за намаляването на стреса след тренировка. Оказва се, че стресът намалява дори при хора, за които самата тренировка е стрес.


Кога тренировките дават резултат

Как се отслабва успешно в областта на дупето
Най-добрите детокс храни