Хали Бери показа как отслабва в областта на корема, но да последваме ли съвета й?

Отслабва ли се с клинове и колани със сауна ефект и вредят ли на здравето те?

Миналата седмица Хали Бери сподели видео на себе си след тренировка, като разкри една от тайните си за добра фигура. Актрисата призна, че областта на корема е нейното слабо място, където най-лесно трупа мазнини, затова и тя използва колан за отслабване със сауна ефект.

Продуктът не е съвсем революционен, подобни способи, обещаващи бързо отслабване, се използват от десетки години. През цялото това време обаче така и не можем да получим точен отговор – да използваме ли дрехи със саунов ефект, или не. Сега ще направим опит да поставим край на дебата.

През 2017 година бе проведено проучване от университет в Колорадо, което наблюдава прогреса на 45 души на възраст между 18 и 60 години по време на 8-седмичния им тренировъчен процес. Всички участващи тренирали активно по 45 или 30 минути на ден, като една част от включилите се в проучването носили клинове със саунов ефект по време на упражненията.

Накрая проучването установява, че хората, носили специалните клинове, постигнали резултати с до 2.6% сваляне на теглото и 13.8% сваляне на мазнините, а тези, които тренирали с обикновено облекло, успели да отслабнат с до 0.9% и да се сбогуват с 8.3% от мазнините по тялото си. 

Изследователите забелязали и подобрение в сърдечно-съдовата система, както и в състоянието на кръвната захар на трениращите с клинове за отслабване.

До тук звучи добре нали? Лошата новина е, че не при всички проучвания ефектът е толкова положителен. Според експерти злоупотребяването с коланите и клиновете от този тип може да доведе до силна дехидратация, нарушаване на нивото на електролитите в тялото, ниско кръвно и хипертермия. Дори през 1997 година са регистрирани три смъртни случая в следствие на дехидратиране след използването на подобно специално спортно облекло.

Това, което специалистите препоръчват, е, ако решим да използваме тези средства за по-бързо отслабване, да бъдем много внимателни – да приемаме много вода, да тренираме по максимум 30 минути, само в добре проветрена стая с нормална до ниска температура и да не съчетаваме клиновете и коланите със сауна ефект с диети и хапчета за отслабване.