6 йога асани за плосък корем

Понякога отнемат години опитите да видим корема си плосък и стегнат.

Нито тренировките, нито консултациите с диетолог имат ефект. Според практикуващите йога, причината за това е повишеното ниво на кортизола в кръвта. Този хормон на стреса се активира от състояния като депресия  и хронична умора и кара организма да „заделя“ в резерв мазнини.

Добрата новина е, че съществуват асани, които помагат да се понижи нивото на кортизола в кръвта и да видите реализирана мечтата си за плосък и релефен корем. Вижте кои са те.

Сукхасана

Нарича се още „проста поза“, защото може да я изпълни всеки, независимо от възможностите си. Сукхасана помага да се отпуснем, да се научим да дишаме правилно и да контролираме напрежението в коремните мускули. Изпънете краката пред себе си, след това ги сгънете в коленете и седнете върху тях. Изправете гърба, а ръцете поставете на бедрата с дланите нагоре. Главата дръжте изправена, сякаш с нея „дърпате“ тялото си нагоре. Направете 20 дълбоки вдишвания и издишвания.

Пашчимотасана

Наклонете се напред от седнало положение – това тренира мускулите на таза и помага да тренирате косите коремни мускули. Тази асана изисква определена физическа подготовка, затова, ако сте нови, по-добре изпозлвайте еластична лента, с която да си помагате. Задната част на бедрата и краката трябва да са притиснати към пода, а тялото да се наклони максимално напред. Направете 10 вдишвания и издишвания.

30-минутна йога за плосък корем и стегнато дупе

Врикшасана

Поза „дърво“ е ефективна, ако останете в нея поне за 8 вдишвания и издишвания. Трябва да стъпите на земята стабилно и с двата крака, след което да стегнете коремната преса и да повдигнете левия крак, като опрете стъпалото му във вътрешната част на дясното бедро. Ръцете са с опрени длани една в друга и протегнати нагоре, без да са опънати – трябва да приличат на клоните на дърво. Повторете вдишванията и издишванията и с другия крак, като смените позата.

Дханурасана

Бонус при изпълнението на тази асана е, че помага за поддържането на гъвкавостта на гръбначния стълб и еластичността на ставите. Легнете по корем, като опънете ръцете си над главата успоредно на пода.  При издишане, се опитайте да огънете тялото си като лък и да повдигнете торса и краката си. Върнете се в изходна позиция. Опитайте се да правите такива повдигания в продължение на около минута.

Най-важното за релефен корем

Баласана

Поза „почиващо дете“ – тя намалява мазнините в коремната област, облекчава напрежението в раменния пояс и помага да се отпуснете. Седнете на петите си и бавно се отпускайте напред върху коленете си. Затворете очи и останете в тази асана от 2 до 4 минути.

Саламба Сарвангасана

Поза „свещ“ отлично укрепва мускулите на долната част на коремната преса. Легнете по гръб и след като издишате, вдигнете бавно краката си нагоре, като отвеждате стъпалата си над краката и опирате гърба си с подпрени на пода лакти.  Останете в тази поза около 2 минути, като контролирате дишането си през цялото време да бъде дълбоко.

tips