Защо трябва да си забраним думата “диета”

Всички, които някога са били на диета, знаят, че най-трудно се оказва да поддържаш постигнатия ефект.

Йо-йо подскачането на теглото ни нагоре-надолу е проблем не само на външния вид. То е истинско издевателство върху организма и може трайно да извади метаболизма от строя и да увреди бъбреците. Затова е важно отслабващите да осъзнаят, че ударното отслабване чрез драстични диети не е пътят към повече здраве и по-добра форма. Какво трябва да знаете, ако искате трайно да изваете тялото си?

Изключете думата диета от речника си

Първата асоциация с нея е лишение и страдание. Нямате нужда от това, за да сте по-здрави и стройни. Нуждаете се от нов хранителен режим и изобщо от ново настройване на съзнанието, за да промените хранителните си навици по принцип. Казано по-простичко, ако представата на един човек за закуска са мекици със сладко, за вечеря – нещо пържено с хлебец и за междинни хранения – основно вафли, на каквито и диети да се подлага, той винаги ще връща килограмите си след това и даже ще добавя отгоре.

В случая е нужно да се образоваме по темата за храните и да разберем нуждите на тялото си, както и да вземем решение да се грижим по-добре за него до края на живота си.

Драстичните ограничения имат ефект на бумеранг

Без изключения, просто го приемете – колкото повече мъчите тялото си с ударни диети от типа “как да свалим седем килограма за 10 дни” и “как да отслабнем за морето за една седмица”, толкова по-дебели ще бъдете.

И да, наясно сме, че след празниците всички сме поне малко изкушени от предложенията за “бърз детокс”.  Но когато слабеете бързо и ударно, вие не възпитавате у себе си нови, по-добри хранителни навици, а просто гладувате. Така не се справяте с причината първоначално да имате излишни килограми и след това е нормално отново да ги качите. Последствията за здравето обаче са още по-сериозни. Колкото по-скоростно е едно отслабване, толкова повече мускулна маса се изгаря в този процес, защото тялото ни изпада в паника и се мъчи да набави отнякъде обичайната си енергия. След края на диетата, вие имате намалена мускулна маса – тялото е по-отпуснато отпреди и с намалена способност да изгаря калории. Така повторното напълняване ви е вързано в кърпа, при това почти е сигурно, че ще натрупате дори повече килограми отколкото сте били преди диетата.

Диетолозите съветват да не падаме под 1500 калории на ден. Или да намалим дневния си прием с 500 до максимум 1000 калории, в зависимост от теглото и здравословното си състояние. Под 1500 калории на ден означава да подложите организма си на стрес и да го принудите да мине в режим на складиране на мазнини при първа възможност.

Протеините, зеленчуците и добрите растителни мазнини са вашата хранителна Света троица

Протеините участват в изграждането на мускулите, без които метаболизмът не може да функционира добре. Освен това, протеиновите храни поддържат за най-дълго време усещането за ситост. Зеленчуците пък съдържат много полезни вещества и фибри и също засищат, но в същото време съдържат малко калории. Три купички броколи например съдържат общо едва 93 калории. В сравнение със зеленчуците, плодовете могат да съдържат доста високи количества фруктоза, така че тях не бива да приемаме в несвяст.

Полезните растителни мазнини като зехтина пък подобряват вкуса на храната и също засищат. Доказано е, че хората, които са на диета без всякакви мазнини, страдат от лошо настроение, така че е важно да имаме правилните източници на мазнини в дневното си меню.

Тренировките са важни, но не са всичко


Често хората, които започват да ходят на фитнес или зумба например, изведнъж успокояват съвестта си и започват да се хранят без мярка.
Мисълта, че спортуваш и затова можеш да ядеш колкото и каквото искаш, е доста коварна. Тялото ни е биологично програмирано да си пази теглото и депата от мазнини, като по този начин гарантира физическото ни оцеляване. Затова когато започнете да спортувате, организмът отчита увеличения разход на енергия и бърза да навакса, като изпраща към мозъка по-чести сигнали за глад. Историята ви е позната, нали? Не е невъзможно в следствие на това дори леко да напълнеете, след като зачестите посещенията в залата.

Затова дори активно спортуващите, особено ако тренират отскоро, трябва да са много внимателни към всичко, което хапват. Отново се връщаме на темата за протеините – хапвайте протеинови храни, когато ви връхлети “спортният” глад. Така ще се заситите с малко за дълго време, като в същото време помогнете на процеса на изграждане на мускулна маса.

Прочетете още от Здраве и Фитнес:

Упражнения за корем, които можете да правите в леглото
7 упражнения, които топят мазнините по бедрата
30-секунден тест показва дали имате излишни килограми