Въглехидратите могат да спасят живота ни

Страхотна новина за хората, които обичат да си похапват нещо сладичко или тестено. Оказва се, че въглехратите могат да “спасят живота ни”.

Учените са установили, че при хората, които приемат умерено количество въглехидрати (50-55 процента от дневния прием на калории) е забелязана по-ниска смъртност в сравнение с хората, които се стремят да приемат “нисковъглехидратни” храни.

Знаците, че тялото ви има нужда от повече въглехидрати

Изследването показа, че не всички нисковъглехидратни диети са еднакви. Един от авторите – професор Уолтър Уилът, епидемиолог от харвардското училище за обществено здраве TH Chan, прекалено много или прекалено малко въглехидрати могат да бъдат вредни. Най-важни са обаче типът на мазнините, протеините и въглехидратите.

В проучването са включени 432 000 души. Само в САЩ те са проследили хранителните навици на 15 000 американци повече от 25 години и са проучили смъртността при тях.

3 диети за любителите на въглехидрати

Уилът е категоричен, че има решение на въпроса и за тези, които не искат да злоупотребяват с тестени храни. Той съветва да заложим на най-здравословният вариант на нисковъглехидратната диета – този, при който се приемат много зеленчуци, растителни мазнини и бобови култури, за да заменят скорбялните въглехидрати.