Пробиотици: Защо Гуинет Полтроу ги обича

Специалистите по хранене често споменават важността на пробиотиците.

Сред звездите, които са включили в менюто си храни богати на пробиотици, е Гуинет Полтроу. В свои интервюта тя набляга на факта колко държи да се храни пълноценно.

Защо пробиотиците са толкова важни?

Те са “добри” бактерии, които присъстват в естествената чревна среда. Помагат на тялото да функционира добре и да неутрализира влиянието на вредните бактерии.

Източници на пробиотици са млечните продукти, но в аптеките се предлагат и хранителни добавки с пробиотици.

Повече от 400 различни видове и над 100 трилиона бактерии живеят в храносмилателната ни система. Балансът между добрите и патогенните бактерии е деликатен и постоянно се променя. Съществува истинска “война” за доминиране.

Факторите, които влияят на баланса между едните и другите бактерии са възрасттта, начинът на живот, нивото на стрес, съдържанието на хлор във водата, околната среда, количеството алкохол и антибиотици, които човек средно поема, цезаровото сечение при раждане, различни заболявания като например тези, причинени от инфекции при пътешествия до екзотични места.

Когато преобладават лошите бактерии, се образуват прекалено много газове, започваме да страдаме от подуване, диария, токсичност в червата, запек и т.н. В тези случаи храната не се усвоява добре от организма. Ако не се обърне внимание навреме на този дисбаланс, състоянието става хронично.