Мазнини, които изгарят мазнини? Да, има такива!

Последни проучвания показват, че пълното изключване на мазнините не е ключът към отслабването и че това е абсолютен мит.

Наред с протеините и въглехидратите, мазнините са важно хранително вещество, необходимо за нормалното функциониране на организма. Има различни видове мазнини и, разбира се, не всички са полезни.

Най-полезната мазнина сред тях е зехтинът екстра върджин. Той е богат на омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамини А и Е, както и много други елементи, ключови за доброто състояние на кожата, здравето на сърцето и др. Високото съдържание на антиоксиданти пък осигурява надеждна защита от свободните радикали, което забавя процеса на стареене.

Но как зехтинът помага на отслабването?

Макар че зехтинът е чиста мазнина, той спада към т.нар. “полезни мазнини“. В него се съдържат мононенаситени мастни киселини, с които лесно се поддържа едно тегло, а често то дори се и намалява, тъй като проучванията сочат, че този вид мазнини нормализират много процеси в нашето тяло, което пък от своя страна благоприятства отслабването.

Също така, зехтинът е източник на триглицериди със средна верига (МСТ), които помагат мастните киселини се усвояват бързо, да се превърнат в енергия и кетони. Лесното разграждане в организма има чудесен ефект върху метаболизма. А щом тялото използва МСТ като гориво, то не съхранява хранителните вещества в телесните мазнини.

Тъй като е висококалоричен продукт, зехтинът засища организма за дълго време и не изпитвате глад. Така рискът от това да прекалите с храната се намалява. Затова, дами, прибавяйте редовно зехтин към рибата, месото и дори в зеленчуците като дресинг за летните ви, свежи салати.