Какво похапва Серина Уилямс за закуска, обяд и вечеря, за да поддържа форма?

Историята на женския тенис познава голям брой велики тенисистки. Като започнем от Мартина Навратилова, минем през Щефи Граф и стигнем до Серина Уилямс, дамите определено не могат да се оплачат от невероятно талантливи състезателки.

Именно американката Уилямс обаче е смята за най-великата на корта. С нейните 72 титли в професионалния тенис, 23 от които от турнирите Голям Шлем и със рекордните над 88 милиона долара спечелени от наградни фондове, тя със сигурност може да претендира за най-добрата тенисистка изобщо.

Освен тежките тренировки, които бяха в основата на последния й голям успех в турнирите от големия шлем през 2017-та, когато тя спечели Аустрелиън Оупън за седми път, хранителния режим е другото скрито оръжие на американката. Именно затова днес ще погледнем какво яде тя на закуска, обяд и вечеря, като всички можем да вземем поука от диетата на Серина.

Закуска

Закуската на 37-годишната тенисистка се състои от овес с ягоди, мандарини и бадемово масло. Овесът е отличен източник на сложни въглехидрати, които доставят на организма енергия за по-дълго време, докато бадемовото масло съдържа много полезни мазнини. Ягодите пък съдържат много антиоксиданти, витамин C и витамин B9.

Мандарините пък са пълни с калий, фолиева киселина и витамин А. Всичко това прави една наистина страхотна и много хранителна закуска. Тази част от диетата пък вероятно е и една от причините Серина да е фаворит за спечелване на Уимбълдън 2019, като Уилямс е с коефициент за краен успех от 6.00, според конкретните тенис залагания за турнира.

Обяд

Обядът е от изключително значение и Серина очевидно е добре запозната с това. За да си осигури качествена енергия до вечерта, американката набляга на салата от маруля, спанак, мандарини, чери домати, лук, крутони, сок от лайм и няколко резенчета бадеми. Тези плодове, зеленчуци и даже хлебни изделия (крутони) са отличен източник на въглехидрати, като някои от тях даже се считат за суперхрани в лицето на спанака.

Спанакът е наистина изключителна храна, като любимата храна на Попай съдържа сериозни количества витамини А, C и B6, както и минерали, като цинк, магнезий, калий, манган и желязо. На спанака също така се предписват и други страхотни ползи за здравето, като подобряване на зрението и поддържане на нормално кръвно налягане. Но освен на салатата, Серина е голям фен и на мексиканското ястие Тако, което съдържа доста повече калории.

Вечеря

За вечеря, 37-годишната тенисистка драстично намалява количеството храна, което приема. Тук фокусът е върху по-леката храна, която да предостави на организма нужното количество белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали за да се подпомогне възстановяването през нощта. Именно затова, за вечеря състезателката хапва купичка кафяв ориз със семена от Чия и салата от пресни зеленчуци.

Кафявият ориз например е отличен източник на сложни въглехидрати, като той има много по-добри хранителни свойства от белия ориз. В кафявия ориз има много повече фибри, антиоксиданти, както и минерали и витамини, отколкото в белия му еквивалент. От друга страна, семената чия са друга отлична храна, тъй като са богати на фибри, желязо, калций, антиоксиданти и Омега 3 мастни киселини. Тези мастни киселини пък са много важни за поддържането на високи нива от добрия (HDL) холестерол в кръвта.