Есенната салата, която помага в отслабването

Есента не изостава от лятото по наличие на полезни плодове и зеленчуци.

А тази вкусна салата с пуешко месо и есенни зеленчуци е идеална, ако се опитвате да се отървете от някое и друго кило. С изключително малко калории, салата е пълна с полезни храни, които ще ви заредят с важни вещества. А брюкселското зеле, една от основните съставки в салатата, е пълно с фибри, които засищат добре. Сладките картофи са богати на витамини и минерали, съдържат нишесте – естествени диетични фибри, които устояват на храносмилането и ви държат по-дълго време сити. Маслото от гроздови семки съдържа мононенаситени мазнини, за които е нужно по-дълго време за смилане, което пък помага да ядете по-малко, но да сте заредени с енергия.

Необходими продукти за 8 порции

10 чаши бейби зеленчуци
маринова пуйка
печени брюкселско зеле и сладки картофи
кленов сироп с червени боровинки
Смесете всички съставки заедно в голяма салатна купа, като добавите колкото искате дресинг. Сервирайте веднага.

Маринована пуйка

1 скилидка счукан чесън
1 стрък розмарин, накъсан
1 с.л. дижонска горчица
1 с.л. кленов сироп
1/2 чаша масло от гроздови семки
1/2 чаша топла вода
1 ч.л. кашер сол
1 кг. обезкостени и без кожа пуешки гърди

Смесете всички съставки без месото в блендер или кухненски робот и разбивайте, докато се получи гладка смес, около две минути. Поставете месото в голям плик за замразяване и изсипете и марината вътре. Оставете месото да се маринова добре през нощта. Печете при температура от около 160 градуса за около 40-60 минути. Извадете пуешкото месо от фурната и го оставете да изстине преди да го разрежете.

Печени брюкселско зеле и сладки картофи

1 голям сладък картоф, разрязан на кубчета
4 чаши брюкселско зеле, разрязано на половинки
1/4 чаша масло от гроздови семки
1 ч.л. кашер сол
прясно смлян пипер за вкус

Щом пуйката е готова, включете фурната на 200 градуса. Изсипете зеленчуците в голяма купа с маслото, солта и пипера и разбъркайте, за да се овкусят. Наредете зеленцучите върху готварска хартия, с която сте покрили добре тавата. Поставете във фурната и печете, докато зеленчуците придобият кафяв цвят, за около 20 минути. Махнете ги от фурната и ги оставете да изстинат, докато приготвяте дресинга.

Кленов сироп с червени боровинки

1/2 чаша свежи боровинки
1 с.л. кленов сироп
1/4 чаша балсамов оцет
2 ч.л. дижонска горчица
1/4 чаша топла вода
1/2 чаша масло от гроздови семки
1/2 ч.л. кашер сол
прясно смлян пипер за вкус

Смесете всички съставки в блендер или кухненски робот. Започнете да разбивате на бавна скорост и постепенно увеличете, докато се получи гладка смес.

5 навика, които помагат да смъкваме килограми
7 вкусни закуски без въглехидрати
6 трика помагат да се измъкнете от платото