Бързите диети са по-ефективни

Експерти разбиха на пух и прах мита, че бързите диети са срам за отслабващите.

Те обявиха, че този тип режими са най-ефективни в сравнение с дългосрочните, пише в. Daily Telegraph. Това е в противовес с теорията и изследвания на други учени, че бързите диети не дават резултат заради бързото възвръщане на свалените килограми.

Но каква е истината?

Английски учени са провели изследване сред 200 възрастни с наднормено тегло. Половината от тях трябвало да загубят 12,5% от теглото си за 12 седмици и половина, а другите трябвало да направят същото, но за 36 седмици.

По време на изследването станало ясно, че осем от десет души, определени в програмата за бърза загуба на тегло са постигнали целта си. При тези, които са били на продължителната диета, със задачата се справили едва 50% от участниците.

“На другия край на света експертите препоръчват постепенна загуба на тегло за лечение на затлъстяването, което отразява широко разпространеното убеждение, че бързо загубеното тегло по-бързо се възвръща”, казва Катрин Пърсел, диетолог и автор от университета в Мелбърн, Австралия. “Въпреки това, нашите резултати показват, че е по-вероятно да загубиш тегло за по-кратко време и по-малко хора се отказват от това, ако диетата е бърза”, допълва още тя.

Забелязва се и друг интересен факт – броят на хората, които са възстановили предишните си килограми, е еднакъв и за двете групи. Това показва, че бързата диета е по-добра не само в краткосрочен план, но и в дългосрочен.

Учените обясняват това с факта, че бързото намаляване на теглото мотивира хората да са стриктни с диетата си, защото виждат по-скоро резултатите от нея.

“Това е добре направено изследване. То ясно показва, че общото твърдение, че бързата загуба на тегло е свързана с бързото му възвръщане, не е вярно. Това е много важно, защото ще даде възможност на специалистите да предложат на хората по-широка гама от възможности за лечение и те ще могат да изберат тази, която е най-подходяща, спрямо начина им на живот”, обяснява Сюзан Джеб, професор по Диета и обществено здраве от Оксфордския университет.