5 идеални диети от цял свят

Знаем колко е полезна за добрата фигура Средиземноморската кухня и колко ефективна е тази диета. Други кътчета по света обаче също могат да се похвалят с особено здравословна кухня.

Събрахме петте най-добри диети от различни места по света.

Япония

Може би една от най-здравословните диети е японската. Високото съдържание на риба осигурява така важните омега-3 мастни киселини. А те от своя страна намаляват риска от сърдечни заболявания и инфаркти. Диетата съдържа и много кръстоцветни зеленчуци и ферментирала соя, а благодарение на балансиращия им ефект за хормоните това се свързва с намаляване на риска от рак на гърдата. Японците ядат и много водорасли, които зареждат организма с ценни минерали като селен и йодин за здрава тироидна функция.

Какво от японската храна може да включите в менюто си?

Мазни риби като сьомга, скумрия, сардини, пъстърва и херинга; броколи; карфиол; брюкселско зеле; алабаш; зеле, соя и водорасли.

Исландия

Страна, добре известна с прясната риба, богата на омега-3 за здраво сърце и мозък. Изключително полезна мастна киселина, която намалява и риска от развиване на деменция и Алцхаймер. Исландската диета е пълна с млечни продукти, които са с много високо качество. Както и при японската диета, яжте много мазна риба, но добавете и скир – традиционно исландско ястие от пресечено мляко.

Швеция

Швеция също се храни с висококачествени млечни продукти. Включително и традиционния филмьолк – нещо като нашето кисело мляко, прави се чрез ферментация на краве мляко с най-различни бактерии. 70% от имунната ни система е в червата ни, така че тези бактерии са от сериозно значение за здравето ни. Шведското меню съдържа и много сложни нерафинирани въглехидрати под формата на ръжени хлебчета и питки.

Етиопия

Етиопската диета включва изобилие от теф – житна култура без глутен, богата на фибри, желязо, протеин и калций. Етиопците ядат и много леща, класифицирана като фитоестроген, с балансиращ ефект върху хормоните. Богата е и на фибри, важни за добрата работа на храносмилателната система, с което е свързано и намаляването на риска от рак на дебелото черво.
Включете в менюто си здравословни зърнени култури като теф, булгур, елда и ечемик, както и леща, която си е и традиционно за нас ястие.

Южна Корея

И тук присъства голямо количество омега-3, набавено от риба и тофу. Соя и ферментирали зеленчуци осигуряват полезни бактерии, които подобряват функцията на имунната система. Кимчи е традиционно ястие, богато на фибри, витамини А, В1 и В2, калций и желязо, но пък бедно на калории. Корейците смятат, че дълголетието и красотата се дължат на благоприятните свойства на кимчи. Ястието е подобно на българското кисело зеле, но е с много ферментирали зеленчуци и изобилие от подправки. Обикновено се прави с чесън, който е известен с анти-бактериалния и противовирусен ефект.
В менюто си може да включите мазни риби, тофу, кисели краставички, кимчи, чесън и соя.

Най-лошите стратегии в борбата с килограмите
7 мита, които пречат на диетата ви
Ако сте качили килограми през ваканцията
5 идеи за здравословна закуска за лятото