Защо някои жени се превръщат в свекърви-чудовища

Какво да правим, когато митът за свекървата-чудовище не е мит, а реалност, при това нашата собствена? За съжаление, това е една от най-сложните семейни ситуации. Подобна динамика в отношенията майка-син много трудно може да бъде променена.

Горчивата реалност на повечето жени, преминали през ада на злонамерената свекърва, е че в крайна сметка си тръгват. И след време, поглеждайки назад, са все така убедени, че не е имало начин да спасят връзката си.

Какво превръща една жена в зла свекърва?

На първо място, нейното собствено нещастие. Психотерапевтът Стивън Бетхен определя нещастния брак на свекървата като една от най-честите причини тя да насочи негативната си енергия към половинката на своя син. Когато в брака й липсва хармония, когато там властват агресията и изолацията, свекървата, грубо казано, си го изкарва на вас.

Отношения на зависимост между майка и син. Когато една жена е твърде привързана към сина си, това може да я превърне в зла свекърва. Не говорим за нормалната привързаност. Естествено, че между майка и дете тя е несравнимо силна. Но когато синът е целият залог за личното ти щастие и няма нищо извън това, ти си зависима от детето си и свръх ревнива.

Трите фатални грешки във възпитанието на децата

Нещата могат да бъдат и с обратен знак – синът да е нездраво привързан към майката. Ако той е разглезен, ако е свикнал при всяка трудност да тича обратно при мама и да се вкопчва в полата й, тогава и тя реагира свръхпротективно. И става враждебна към “другата”.

Неосъзнато състезание със собственото ти дете. Звучи грозно, но реално се случва в много семейства. Не е рядкост майката подсъзнателно да завижда на собствения си син за това, че живее по-добър живот от нейния. Ако навремето тя е минавала през трудности, ако животът й е бил безрадостен, свързан с нещастия или бедност, щастието в любовта на собственото й дете може да я озлоби.

Нещата, които бременните мразят да чуват

Както виждате, причините една свекърва да се бърка прекалено в брака ви и да се държи недобронамерено са доста. Но общото е, че всички са в нея самата. Ако не сте я провокирали с нищо, недейте да се самообвинявате – някои жени просто са хванати в капана на собствената си душевна нищета и изглежда, че даже не им се излиза от там. Предпочитат да направят и другите нещастни.

Ако вашата половинка не иска или не може да се застъпи за връзката ви, обмислете добре дали да не продължите по пътя си сама.

Hero SliderPopular