За родители: как да направите детето по-умно

Има ли начин родителите да направят децата си по-умни?

Интелектуалният потенциал до голяма степен е генетично заложен. Но има неща, които в процеса на отглеждане и възпитание родителите могат да направят, за да доразвият възможностите на детето.

Ерик Бейкър – автор от сайта на американското списание The Week, посвещава материал на темата, цитирайки редица педагогически, психологически и други научни изследвания и експерименти от САЩ и света.

На тази база той предлага 10 идеи, които отговарят на въпроса “как можем да помогнем на ума на децата да се развие по-добре”:

1. Като ги запишете на музикални уроци. Множество проучвания, включително на Северозападния университет в Иванстън, Илинойс, показват, че музикалното обучение прави учениците по-успешни в класната стая. То действа “поумняващо” не само на децата, но и на хората от всички възрасти. С него дори могат да се намалят ефектите от остаряването при възрастните хора.


2. Като не вярвате, че децата, които обичат да спортуват, стават по-глупави.
Германско изследване от 2007 г. показва, че хората учат нови думи от чужд език 20% по-бързо след физически упражнения, отколкото преди тях. Една тримесечна програма за физическа активност може да засили кръвообращението в тази част на мозъка, която отговаря за паметта и ученето, с 30%. Ето защо децата, които спортуват редовно, често имат по-силен ум.

3. Като не четете на децата си, а четете с тях. Не допускайте те просто да гледат в картинките на книгата, докато вие им четете от нея.

4. Като им подсигурите тишина и спокойствие, за да се наспиват. Пропускането на 1 час сън нощем може да превърне мозъка на шестокласник в ум на четвъртокласник. Има връзка между оценките в училище и средната доза сън.

5. Като ги научите на самодисциплина, защото IQ-то няма особена стойност без нея.
Самодисциплината определя кой ще бъде успешен в живота. Потвърждават го редица автори на книги и научни изследвания от поведенческата психология. 

Още на стр. ii