Лятната почивка може силно да стресира децата

Почивката и ваканциите са забавни, но често те допринасят за тревожност и стрес у децата.

Ваканцията е любимото време на едно дете? Това е така, но в същото време семейната почивка често се оказва огромен стрес за по-малките, откриха учените.

Суетенето около подготовката, дългото пътуване, смяната на мястото и ежедневния ритъм могат сериозно да объркат и стресират детето. Експертите съветват как да му помогнете:

Дайте пример
Най-важният начин, по който можете да помогнете на децата си да не са тревожни, е да им дадете пример. Начина, по който родителите се справят с даден въпрос, може да даде тон за това как детето да се държи. Ако вие не сте стресирани и си почивате повече, това ще се отрази и на вашето отроче. Затова специалистите съветват – ако не искате тревожност у детето си, помислете и за себе си.

Избягвайте шума
Избягвайте да водите детето си в мола или на друго място с много хора, когато то е гладно или уморено. Трудно е дори за възрастните да се справят с шума, когато не се чувстват комфортно. А децата огладняват по-често и се уморяват по-лесно и е разбираемо, че са по-склонни към стрес.

Редувайте с почивка
Дните, изпълнени с много емоции – гости вкъщи, партита с приятели, събирания на заведение – всичко това допълнително стресира вашето дете. Специалистите обясняват, че за да нормализирате неговата тревожност, трябва да редувате с дни на пълно спокойствие. Затова ако сте прекарали един интензивен ден, на следващия си останете вкъщи и се опитайте да прекарате повече време в почивка.

Храната има значение
Гледайте какво яде вашето дете. Покрай врявата с лятната почивка и празниците пропада и здравословното хранене. Често докато сте навън, вие позволявате на вашия малчуган да хапва различни бързи закуски и сладкиши. Вредните храни обаче допринасят за неговия стрес. Експертите съветват да сложите някой плод или здравословен сандвич с пълнозърнест хляб в чантата, ако сте навън и нямате време за редовен обяд.

Вижте останалите съвети на страница ii