54 милиона гледаха как тази жена ражда в горски поток

Четири години, след като австралийката Симон Турбер показа как ражда сред природата, нейното видео все още е истински феномен. Списание Self се свърза с нея, за да направи ретроспекция на преживяването.

Към днешна дата, нейният клип в YouTube има 54 милиона гледания и повече от 40 000 коментара.

В него е документирано без никаква цензура как 43-годишната Симон ражда своето четвърто дете насред поток в гората в Куинсленд. Самата тя работи като терапевт и дула. А решението да роди във водата, и то сред природата, е дошло след като вижда снимки на рускини, които раждат в Черно море.

“Видях ги и в този момент цялото ми тяло реагира – о, господи!” – споделя Симон пред Self Magazine. “Това усещане да бъдеш свързан с всичко, което животът представлява, ми повлия много силно. Ние често забравяме, че сме първични създания и че не бихме могли да оцелеем без въздухът, водата, дърветата и слънцето… Тогава нещо в мен проговори и вече знаех, че искам първото преживяване на новороденото ми дете в този свят е да бъде досегът с природата.”


Макар да е от Мелбърн, Турбер избира Куинсленд заради по-топлия климат там. Седмица преди термина, тя, съпругът й и трите им деца се настаняват в избраната месност. Избират точното място на раждането – малко вирче, в което в дните преди раждането успяват да плуват и да се забавляват като семейство.

Преди раждането семейството все пак взима специални мерки, в случай, че възникнат усложнения. Симон се свързва с местна акушерка, която е готова да реагира, подготвен е и хеликоптер, а и самото място е на 30 минути път с кола от най-близката болница.

Самото раждане е продължително и тежко – 12 часа. Симон обаче успешно успява да роди без никаква чужда асистенция своята дъщеря Перуз. Съпругът й Ник заснема общо девет часа видео материал, от който година по-късно Симон прави 22-минутен клип и го качва в интернет.


“Фактът, че толкова хора са ме гледали гола, не ме вълнува. Това сякаш е нещо напълно откъснато от мен. А и не мисля, че повечето от тях са се фокусирали върху тялото ми. Смятам, че са останали запленени от самото преживяване,” казва Симон. “Раждането е част от живота на човечеството. Така съм се появила аз на този свят, така сте се появили и вие. И смятам, че това е нещо чудесно.”


За съжаление, миналата година Ник губи битката с рака. Симон е убедена, че след като него го няма, видеото е още по-ценно, защото е своеобразна връзка между Перуз и татко й. “Тя често казва – искам да гледам как се раждам”, споделя Симон.

От списание Self се свързват и с гинеколози, които да коментират решението й да роди във водата. Макар да са привърженици на водното раждане, медиците не препоръчват това да се случва сред природата. Заради множеството бактерии и микроорганизми, които живеят в потока, съществува немалък риск от инфекции преди и по време на самото раждане, предупреждават те. Но в същото време подкрепят Симон в желанието й да контролира този незабравим момент и да го превърне в ценно преживяване за себе си и семейството.