Успехът в кариерата се гради… през уикенда

Не е важно колко работиш, а как почиваш – тази тайна за успех все повече получава своето потвърждение в модерния начин на живот.

Много хора с амбиции да изградят кариера смятат, че успехът е формула на това колко време прекарват в работа. Те прекарват седмицата от понеделник до петък “на високи обороти”. След което за тях е на практика невъзможно да се “изключат” от работните проблеми и да релаксират пълноценно през уикенда. Нещо повече – те си създават навик да поработват допълнително в събота и неделя, мислейки, че това ще им даде преднина пред конкуренцията.

Психолозите, а и много от успешните мениджъри обаче предупреждават за рисковете от такъв начин на живот.

Те подчертават, че е важно да използвате уикендите за пълноценна почивка, за хобитата си и за това да поддържате пълноценен социален живот. Само така можете да бъдете наистина хармонични и удовлетворени от живота си като цяло – а това е ключов фактор за професионалния успех.

И така – какво правят през уикенда успешните хoра?

Прекарвайте време с близките си
Може би една от най-важните характеристики на успешните хора е че имат пълноценни отношения със своите близки, които да ги подкрепят. Но тези отношения трябва съзнателно да се култивират при всяка възможност.

Спортувайте

Добрата физическа кондиция е важна за всеки, но е още по-незаменима за хората с активен начин на живот и много отговорности. Без добър физически тонус, човек обикновено е разсеян и се уморява лесно. Затова използвайте всяка възможност за спорт и през седмицата, но през уикенда имате много по-голям шанс да отвелите достатъчно време и ако трябва да наваксате.

Социализирайте се

Гостуванията и срещите с приятели ви помагат да се разтоварите, да се заредите с положителни емоции, както и да видите събитията в живота си (и в кариерата) в перспектива. Неформалните срещи също така са тренировка за комуникационните ви умения, а така сте по-релаксирани в общуването си и със своите колеги и шефове.

Отдайте се на хобито си

Вашето любимо хоби е много по-важно за вашето благополучие, отколкото можете да си представите. Когато намерите време, за да се справите с нещо вдъхновяващо, това откъсва мислите ви от всички проблеми и по този начин ви дава шанс в бъдещ момент да ги решите по-ефективно.


10 начина да бъдем убедителни

Какво ви пречи да бъдете успешни?
9 начина да станем по-добри в работата си