Преодолейте страха от говорене пред публика

Вижте какво да направите, когато ви предстои да изнесете презентация.

Колкото и човек да има опит в презентации пред публика, вълнението и покачването на адреналина са нещо естествено. Когато, обаче, ви предстои да го направите за пръв път или от скоро заемате длъжност, която включва по-често да сте в центъра на внимание на група хора, страхът дали ще се представите добре е в пъти по-силен. 
Вижте съветите на специалистите как да се справите с тревожността:

Посетете тоалетната първо

Според специалиста по публични речи Малкълм Кушнер, това може да изглежда маловажно, но пишкането всъщност има голямо значение за намаляване на стреса. Физическият дискомфорт по време на презентация допринася за проблемите с концентрацията.

Дишайте

Практикувайте бавно, ритмично дишане преди излизане пред публиката. Авторката на “Преодолейте страха от сцена” Джанет Еспосито съветва като вдишвате да си повтаряте наум “Спокойна съм”, а като издишвате, повторяйте “Релакс” или някоя друга дума, която асоциирате със спокойствие.

Яжте и пийте разумно

Избягвайте храни като млякото, които увеличават слузта в тялото или кафето, което изсушава гласните струни и може да ви изнерви допълнително. Хапвайте лесносмилаема и лека храна и пийте вода преди самата презентация.

Подгответе се

Едно от най-важните условия, за да сте спокойни, е да знаете добре това, за което ще говорите.

Представете си най-лошото

Прекарайте няколко минути, представяйки си възможните проблеми, които могат да се появят (технически или ако някой зададе по-сложен въпрос) и си представете как излизате от ситуацията по най-добрия начин. Това ще ви даде повече увереност да се справите с тях, ако действително се случат.

Гледайте хората от публиката в очите

Ако възприемате публиката като една застрашителна група, ще се поддадете на страха си. Но ако погледнете конкретните хора в очите, ще виждате човешката им същност – и те като вас имат своята несигурност.

Използвайте страховете си

Научете се да приемате тревожността си, вместо да се борите с нея. Ще се освободите от страха по-бързо, ако не сте фокусирани върху потискането му. Приемете, че е естествено и човешко да изпитвате такава емоция в ситуацията, в която сте.

Бъдете мили към себе си

Използвайте позитивни, окуражаващи думи за себе си преди да започнете. Кажете си това, което бихте казали на приятел, за да го успокоите, ако на него му предстои да говори пред публика.

Материала изготви: Мария Димитрова

Младите жени вече не искат да са мениджъри
Преодолейте страха от смяна на кариерата
6 грешки в брака, които често водят до развод
Тайната на щастливия живот е в следването на интуицията