4 съвета за по-добра концентрация

Засипана си с работа и понякога се чувстваш изгубена в хилядите бележки, обаждания, задачи. Чудиш се от къде да започнеш и вниманието ти прескача непрестанно от нещо нещо към друго, което се отразява зле на ефективността ти.

Как да се справиш с проблема? Предлагаме ти 4 съвета, които ще са ти от полза:

1. Сложи всички видове съобщения, туитове, известия за нови имейли на “тих режим”. Определи си време през деня, когато ще проверяваш съобщенията си вместо да се разсейваш от всевъзможните звуци.

2. Списъци. Клише са, но наистина вършат работа. Запиши какво искаш да свършиш през деня и някакви бележки с детайли (какво ти е необходимо за свършване на задачата). Сложи си и някакви крайни срокове. Така ще си много по-съсредоточена в изпълнението им.

3. Нека всичко е на мястото си. Когато бюрото ти е претъпкано с купчина хартии и предмети, всеки път щом погледнеш към тях, те ще ти напомнят, че “и това трябва да се свърши”. Усещането не е особено приятно. Прибери нещата по шкафовете и ги извади, когато наистина ще ти трябват. Както гласи поговорката: “Всяко нещо с времето си.”

4. Ако имаш спешна задача, която изисква цялото ти внимание, а офисът е ужасно шумен, опитай се да намериш свободен лаптоп и конферентна зала на разположение.

Още няколко неща, които са важни за нивото ти на концентрация:

Диета: Начинът, по който се храниш е от основно значение. Ако прекалиш с количеството храна, голяма част от енергията ти ще отиде за преработването й и ще се чувстваш с нисък тонус като цяло. Нищо чудно при това положение да се почувстваш смачкана и в работата си.

Най-добрият вариант е: малки порции на често. Избягвай и храни с консерванти, оцветители и други изкуствени съставки, защото изследванията показват, че водят до хиперактивност, а това също пречи на способността ни да сме спокойни и концентрирани.

Движение: Какъвто и да е вид раздвижване прояснява ума.

Сън: Мозъкът ни има нужда от достатъчно качествен сън, за да функционира максимално добре – 7-8 часа на нощ.

Още:
5 стратегии за повече вдъхновение