Защо някои хора са по-избухливи?

Лесно е да се лепват етикети на различните хора – “скучен”, “твърдоглав”, “избухлив” и т.н. Но зад всяко поведение си има много логична причина. Не е невъзможно човек да се промени, ако осъзнае, че саботира щастието си с някой навик или поведение. Вижте как да се справите с избухливостта.

Първата крачка към промяната е да се потърси причината, която стои зад това поведение. Често става въпрос за самозащитна реакция, която в минал момент е давала добър резултат, но впоследствие е започнала повече да пречи в отношенията, вместо да помага. 
Избухливостта е нещо, което отблъсква хората, от човека, който не може да се справи по по-конструктивен начин с раздразнението и гнева си. Какво стои зад това поведение? 
Ново проучване на Personality and Social Psychology Bulletin, разкрива кой е най-важният фактор, определящ дали един човек избухва лесно или по време на конфликт успява да си овладява емоциите.
Професор Деб Касталдо от университета Rutgers University-New Brunswick обобщи извода от изследването:
Агресията и избухливостта се получават, когато някой дълго време трупа гнева си и не намира начин да го изрази недоволството си по подходящ начин. Неизразените чувства са много нездравословни. За да се разреши един конфликт по положителен начин, най-важното е човек да има желание и смелост да признае какво го притеснява от една страна, а от друга – да дава възможност на отсрещната страна да изкаже мнението си.
Тъй като разногласията са естествена част от отношенията, ето какво да правите, когато се получи такава ситуация:
1. Изразявайте емоциите си, колкото се може по-навреме, като ги опишете с думи и по възможност с неутрален тон. Спокойният и уважителен диалог е единственият ефективен начин на общуване. 
2. Ако не сте в състояние да запазите добрия тон, отложете разговора за известно време, докато интензитета на емоцията намалее и тогава се върнете към въпроса, който трябва да разрешите.
3. Професор Касталдо съветва да сте максималко кратки в изказването си на мнение, за да не се получи редуване на тиради – вашата и на другия човек. Кажете с няколко изречения как виждате подобряването на ситуацията – какво вие и какво отсрещната страна може да направи.
4. Не заемайте отбранителна позиция. Това ще навреди на връзката и ще провали опитите за решаване на въпроса. 
5. Не се страхувайте да признаете своята отговорност за създалото се положение и да се извините. 
6. Но преди всичко – останете верни на желанието си да съхраните взаимното уважение един към друг.

Материала изготви: Мария Димитрова

Кой тип перфекционист сте?
6 най-чести грешки, които ни съсипват уикенда
Кои са ползите от секса преди брака
Кой тип хора най-лесно поддържат добра форма?