Вие сте си най-големият критик

Често успехите по пътя ви саботирате самите вие, но по-скоро вътрешният ви глас, който ви критикува и разклаща увереността във възможностите ви.

Дори и най-позитивните хора имат такъв вътрешен негативен глас, който предимно ги осъжда. Чувате го в 3 ч. сутринта, когато ви нашепва, че няма да постигнете това, за което се трудите цяла нощ. Или се обажда в момент, в който трябва да вземете решение, а той ви казва, че тази работа не е за вас. Този глас пречи на живота да бъде хубав. Но как да се разделите с него?

Какво представлява „вътрешният критик“?

Ако имате нереалистични очаквания за това как искате да живеете и това не съвпада с това какво наистина се случва, вие автоматично започвате да се самообвинявате. Това е най-прекият път към лоша самооценка, отчаяние и дори депресия. Но вашите очаквания може да използвате като начин, който да превърне тази критика в продуктивна сила за реалистични очаквания.

Живеете ли по инерция?

Как да се разделите с „вътрешния критик“?

Първо, спрете да се сравнявате с другите – често социалните медии пропагандират образи, които се приемат за модел на живот и на повдение, възприемани като съвършени. А това ви кара да се сравнявате с идеализирани образи за себе си и да си поставяте нереалистични очаквания за това кои искате да бъдете и как искате да живеете. Всеки път, когато видите някой, който демонстрира поведение, на което се възхищавате, погледнете дълбоко в себе си – ще откриете, че вие притежавате същото. Това е причината, за да го забележите в другия. Нищо не ви липсва – просто формата е различна.

Второ, разумно е да си поставяте реалистични цели, които наистина са значими за вас. Важното е да ги постигате с малки стъпки, макар и да ви изглеждат като малки постижения. Това ще ви носи усещането за постоянно придвижване напред, за постоянно развиване.

Прочетете това, ако завиждате на другите жени

Трето, балансирайте негативните резултати с позитивни. Ако се замислите за какво ви служи тази конкретна форма на критика и как може да я използвате, може да превърнете „вътрешния критик“ в най-добрия си приятел, който всъщност ви помага за големите постижения. Така ще го превърнете в инструмент за власт.

Защо е толкова важно да се разделите с „вътрешния критик“?

Когато не сте несправедливо обвинявани от „вътрешния си критик“, тогава сте свободни да бъдете себе си, да сте истински и да имате власт, вместо ниско самочувствие, депресия и отчаяние.

Hero Slider